30. dubna 2008

Dokument o životě Tibeťanů pod čínskou okupací (v aj)

Dokument "Tajně v Tibetu" (Undercover In Tibet) byl 31. března 2008 odvysílán na Channel 4 v rámci programu Reportáže (Dispatches).

Produkce, režie, kamera: Jezza Neumann

V době, kdy Tibeťané vycházejí do ulic, aby se vzepřeli čínské nadvládě v jedněch z největších a nejkrvavějších protestů za posledních 20 let, naše Reportáže odhalují realitu života pod čínskou okupací po 3 měsících tajného natáčení v Tibetu. Desítky lidí zemřeli v nedávných střetech při zásahu čínské armády, avšak vzhledem k přísné kontrole informací víme o životních podmínkách v Tibetu jen málo.

Kvůli natáčení tohoto filmu, se Tibeťan Taši Despa žijící v exilu vrací do své rodné země, z níž před 11 lety utekl, riskujíc tak svůj život. Taši natáčel společně z režisérem Jezzou Neumannem, držitelem ceny za režii Bafta za dokument "Děti ukradené z Číny" (China's Stolen Children). Pod hrozbou uvěznění a deportace, Taši odkrývá důkazy "kulturní genocidy", o které se často zmiňuje sám dalajlama.

Způsob života nomádů je násilně likvidován, Tibeťanům je odebírána země a dobytek a jsou přesídlováni do betonových táborů. Tibet ukazuje režim teroru, který v každodenním životě převládá a svobodu projevu zcela znemožňuje. Taši se setkává s oběťmi arbitrážních zatčení, věznění, mučení a nedoborovolných zmizení a odkrývá svědectví o nucených sterilizacích na tibetských ženách.

Sám na sobě poznává dopady nesmírné přítomnosti armády a policie v oblasti, je svědkem hladu a strádání, které musí Tibeťané překonávat a je varován před povstáními, k nimž zrovna dochází v různých oblastech Tibetu.

Na dokument v angličtině se můžete podívat zde:

Channel 4, 4oD

Google Video

Úspěšná realizace překladu tohoto dokumentu "Skupinou překladatelů Tibet česky" do češtiny - promítání na Olympic Shames v kině Aero