9. dubna 2008

Spojené Státy uvažují o zřízení konzulátu v Tibetu

American Foreign Press
9. dubna 2008

Washington | Ministerstvo zahraničních věcí Spojených Států by rádo zřídilo konzulát v Tibetu, kam Čína zatím umožnila americkým diplomatům jen omezený a nedostatečný přístup, sdělila ve středu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

"Uvažujeme o možnosti konzulátu v Tibetu", sdělila Riceová Senátní komisi.

Spojené státy "chtějí dát aktivním způsobem čínské vládě najevo, že bude lepší se v otázce Tibetu zabývat umírněnými hlasy jakým je i dalajláma s nímž by měl být zahájen dialog," dodala Riceová.

V komentáři na možnost konzulátu ve Lhase se Riceová vyjádřila: "Zabývat se možností, kdy bychom toto mohli uskutečnit je na interním seznamu."

Násilí propuklo v Tibetu 14. března, po pokojných protestech proti čínské nadvládě ve Lhase a rychle se rozšířilo do ostatních částí Číny obývaných Tibeťany.

Tibetská vláda v exilu oznámila, že při čínském zásahu přišlo o život 150 lidí. Čína trvá na tom, že jednala zdrženlivě, že nikdo o život nepřišel a okamžitě připsala tibetským "vzbouřencům" 20 mrtvých.

Washington opakovaně naléhal na Čínu, aby vůči protestujícím jednala zdrženlivě a zahájila dialog s tibetským nejvyšším duchovním, dalajlámou.

Článek přeložen podle: http://news.yahoo.com/s/afp/20080409/wl_asia_afp/chinaunresttibetusdiplomacy