11. dubna 2008

Běžkyně nesoucí pochodeň součástí tibetských protestů v San Francisku

The New York Daily News
Čtvrtek, 10. dubna

(Na konci článku je odkaz na video zachycující incident s běžkyní Carterovou.)

Ve středu běžkyně z New Yorku nesoucí olympijskou pochodeň zinscenovala v San Francisku protičínský protest, přestože policie zavedla přísná opatření proti demonstrantům.

Když Majora Carter, jednačtyřicetiletá enviromentalistka z jižního Bronxu, běžela s ohněm, vytáhla malou tibetskou vlajku, aby tak odsoudila čínské porušování lidských práv v himalájské oblasti.

Carterová, která měla vlajku schovanou v rukávě, byla rychle vytlačena mimo trasu pochodně překvapenou policií, poté co jí byla pochodeň sebrána.

"Vyjádřila jsem se v rámci svého práva americké občanky na svobodu projevu, abych tak podpořila lidi, kteří toto právo nemají", prohlásila Carterová. "Jasně jsem si uvědomila co se děje v Tibetu a chtěla jsem něco udělat."

Carterová se vyjádřila, že čínská polovojenská jednotka doprovázející pochodeň se jí chopila a předala ji americké policii, která ji ihned vytlačila do zástupu lidí podél trasy.

"Jak se zdá, už nejsem členkou týmu bežců nesoucích olympijskou pochodeň," zažertovala Carterová.

Ojedinělý čin Carterové byl jedním z nejúspěšnějších projevů otevřeného nesouhlasu ve hře na kočku a na myš, kterou policie hrála s tisíci protestujících proti čínskému potlačení disentu v Tibetu a neochotě Číny veřejně odsoudit genocidu v Dárfúru.

Orgány dramaticky na poslední chvíli změnily plánovanou trasu pochodně, když ji převezly kilometry od míst, kde čekali tisíce demonstrantů.

V obavách z opakování střetů, které narušili pouť v Paříži a Londýně, policejní orgány předvedly propracovaný obrat, který umožnil zahájení štafety v klidné části města.

Demonstranti čekali na nábřeží Embarcadero již od svítání až do chvíle vychytralé objížďky.

"Myslím si, že je to zbabělost", prohlásil třicetiletý Matt Helmenstein, když si balil svou tibetskou vlajku.

Ostatní diváci, kteří přišli v hojném počtu slavit čínské pořadateltsví letních olympijských her se také cítili podvedeni.

"Byli jsme oklamáni", řekl třicetiletý Michael Huo, čínský inženýr pracující v Silikonovém údolí v Kalifornii. "Štafeta měla ukázat celému světu, že naše země pořádá olympiádu."

San Francisco bylo jedinou zastávkou v Severní Americe na symbolické mezinárodní trase olympijské pochodně, která však měla 20 minut zpoždění, poté co se orgány za pět minut dvanáct rozhodly ke změnám.

Oheň se objevil na pódiu v půl druhé odpoledne poblíž AT&T parku, kde byla pochodeň zažehnuta pro prvního běžce.

Běžkyně poté vběhla přímo do přilehlého skladu. O 45 minut později se oheň znovu objevil na druhé straně města, kde běžci v páru zahájili jeho trasu ke Golden Gate Bridge.

Závěrečná ceremonie byla zkrácena a oheň spěchal na letiště, aby odletěl pryč z města.

Kromě Carterové, dva vysloužilí new yorští policisté, šestačtyřicetiletý James Dolan a sedmapadesátiletý Richard Doran byli povoláni do služby, aby se účastnili štafety, která byla nakonec zkrácena z necelých třinácti na šest a půl kilometru.

Doran měl na hlavě svoji záchranářskou přilbu, kterou dostal jako upomínku na 343 členů new yorské federální policie, kteří přišli o život 9. září.

Označil svůj běh za "skvělý a neuvěřitelný" a řekl, že byl nadšen, že mohl běžet po boku dvojnásobného olympijského vítěze, volejbalového hráče Kerriho Walshe.

Ale co se týče protestu Carterové, byl kritický.

"Myslím si, že je to nechutné a otřesné", vyjádřil se Doran. "Znesvětilo to veškeré úmluvy, které jsme podepsali o posvátnosti této události."

Do včerejšího chaosu oznámil britský premiér Gordon Brown, že nenavštíví ceremonii zahajující pekingské olympijské hry v srpnu. Kandidáti na prezidenta, senátorka Hillary Clintonová a senátor Barack Obama vyzvali prezidenta Bushe, aby následoval příkladu premiéra Browna.

Článek byl přeložen podle: http://www.nydailynews.com/news/2008/04/10/2008-04-10_olympic_torch_bearer_from_bronx_in_tibet.html

Video zachycující vytlačení běžkyně Carterové: http://youtube.com/watch?v=la43HAPqCNk