1. dubna 2008

Čína obviňuje Tibeťany z plánování sebevražedných útoků

The Associated Press
Christopher Bodden, 1.dubna 2008

Peking (AP) -- Čína v úterý vystupňovala svoji rétoriku proti příznivcům dalajlámy, obviňuje stoupence držitele Nobelovy ceny míru z plánování sebevražedných útoků.

Tibetská exilová vláda obvinění odmítla se slovy, že i nadále zůstává oddána nenásilnému úsilí dlouhodobě prezentovanému svým nejvyšším buddhistickým duchovním.

"Tibeťané v exilu jsou stoprocentně oddáni nenásilné cestě. Sebevražedné útoky jsou naprosto nepřijatelné. Máme ale obavy, že Číňané by se mohli převléct za Tibeťany a naplánovat takové útoky, aby měla veřejnost o Tibeťanech špatné mínění," řekl Samdhong Rinpočche, ministerský předseda exilové vlády v Dharamsale v Indii.

Mluvčí Ministerstva veřejné bezpečnosti, Wu Heping, sdělil, že při prohledávání klášterů bylo nalezeno 176 zbraní, 13 013 kulek, 19 000 patron dynamitu, 3 504 kilogramů blíže nespecifikovaných výbušnin, dva ruční granáty a 350 nožů.

Neposkytl však žádné bližší informace, ani důkazy.

"Podle našich zdrojů je dalším plánem tibetských nezávislých sil zorganizovat sebevražedné skupiny k zahájení násilných útoků," řekl Wu v úterý na ojedinělé konferenci. Použil termínu "gan si dui", výjimečný termín jehož přímý překlad je "jednotky odhodlané zemřít". Oficiální anglická verze jeho výroků vydaná Ministerstvem veřejné bezbečnosti přeložila termín jako "sebevražedné jednotky" ("suicide squads").

Peking se od protivládních nepokojů konaných 14. března v Tibetu opakovaně pouští do dalajlámy a jeho příznivců, označuje nejvyššího tibetského duchovního za "kočičí pracku mezinárodních protičínských sil" a odsuzuje protesty mnichů jako "buddhistickou špínu".

Americké ministerstvo zahraničí označilo dalajlámu za "muže míru", který si přeje pouze jednat s Čínou o situaci v Tibetu.

"I nadále vyzýváme Čínu aby zahájila dialog s dalajlámou a jeho představiteli," řekl mluvčí ministerstva Tom Casey.

V posledních dnech Čína předvádí desetiletí starou filmovou propagandu vysílanou státní televizí, která zobrazuje tibetský lid před invazí komunistických vojsk v roce 1950 jako krutou a primitivní společnost. Čína ignoruje mezinárodní apely vyzývající ke smíru a odmítá diskutovat obvinění z diskriminace, represe a ekonomického znevýhodnění.

Dvaasedmdesátiletý držitel Nobelovy ceny, dalajláma, odsoudil násilí v Tibetu a naléhá na mezinárodní vyšetřování nepokojů a jejich původních příčin. Dalajláma zopakoval, že usiluje o autonomii Tibetu pod čínskou vládou.

Čínské státní sdělovací prostředky oznámily, že při nepokojích ve Lhase bylo zabito 18 civilistů a jeden policista. Všichni, až na jednoho, byli čínští imigranti z ostatních částí Číny, kteří přišli do oblasti v posledních desetiletích.

Tibeťané v exilu tvrdí, že si násilí a následný tvrdý zákrok vyžádaly téměř 140 mrtvých.

Přeloženo podle: http://ap.google.com/article/ALeqM5h5Z6bJwtN_roGSIUQiQnfbf2NkhgD8VP4ITG0