30. října 2008

Týden tibetské kultury - ohlasy v médiích

In English:
Prague gets taste of Tibetan culture
Tibetan Culture Week Culminates by Dismantling the Sand Mandala

Web Album Photos / Fotky webových alb
Autor: Richard Klíčník
Autoři: Martin Staněk a Jana Šustová
Autorka: Ľudmila Miškaňová

Česky:

ČR: Dny Tibetu navštíví zpívající mniška z vězení Drapči
Na konferenci na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze včera vystoupila Phuntsok Nyidron, bývalá tibetská politická vězeňkyně. Za účast na pokojných protestech, které vyvolalo udělení Nobelovy ceny míru Jeho Svatosti dalajlámovi, byla v roce 1989 čínskou policií uvězněna bez soudního procesu. Stala se jednou z tzv. zpívajících mnišek z vězení v Drapči.

Praha zažije týden tibetské kultury
Tibetský rituální tanec, tvoření mandaly z mramorových zrnek i meditační večer je na programu Týdne tibetské kultury v Praze (20. až 25. října). Hlavní město při té příležitosti navštíví osm mnichů z kláštera Tašilhunpo.

Tibetští mniši předvedou v Praze nevídaný tanec
Tvorba mandaly z mramorových zrnek a výstava fotografií dnes ve věži pražské Novoměstské radnice zahajuje Týden tibetské kultury. Organizátoři chtějí veřejnosti do 25. října ukázat umělecké tradice a náboženské obřady Tibetu. Mniši mimo jiné předvedou vůbec poprvé v České republice tibetský rituální tanec v maskách Čham.

V Praze začíná Týden tibetské kultury
Pokud máte rádi tibetskou kulturu a nebo o ní zatím nic nevíte, ale chtěli byste ji poznat, máte jedinečnou příležitost. Do Prahy totiž přiletěli mniši z kláštera Tašilhunpo, a tak může začít Týden tibetské kultury. O něm více zjišťoval Filip Zvolský.

VIDEO: Dalajlamovi tibetští mniši jsou v Praze

Týden ve znamení mandaly a čhamu
Když si do vyhledavače zadáte slovo Tibet, zjistíte, že se o něm asi nejčastěji mluví v souvislosti s tibetskými krvavými nepokoji, nejrůznějšími demonstracemi odsuzujícími čínské represe vůči této zemi a nedávno dokonce s tamním smrtícím zemětřesení... Naštěstí tato neradostná témata tu a tam vystřídají poněkud „mírumilovnější“ zprávy o příjezdu významných Tibeťanů do České republiky. K těm se za pár dní připojí také osm mnichů z dalajlamova kláštera Tašilhunpo, kteří do Prahy přijedou v rámci Týdne tibetské kultury.

OBRAZEM: Primátor přijal tibetské mnichy
Praha - Osm budhistických mnichů z kláštera Tašilhunpo, tradičního sídla pančhenlamy, přijal v pondělí na radnici primátor Pavel Bém. Slavnostně tak zahájili Týden tibetské kultury. Klášter byl v roce 1972 znovuzaložen mnichy, kterým se povedlo uniknout z Tibetu, v severní Indii a patronát nad ním drží současný dalajlama

Tibetští mniši posnídali s primátorem
„Velice si cením toho, že Praha má jedinečnou příležitost setkat se s moudrostí tibetskeho učení. Přítomnost mnichů nám připomíná, že stále máme přemýšlet nad příčinami a následky našich současných činů; že stále máme prověřovat své činy nejen psanými zákony, ale i vyššími hodnotami, jakými jsou morálka, čest a víra v to, co konáme. Těší mne i možnost nabídnou Pražanům možnost seznámit se s tradicemi této jedinečné kultury,“ řekl primátor hlavního města Pavel Bém.

OBRAZEM: Písková mandala vzniká na Novoměstské radnici
Nové Město - Tibetští mniši z pančhenlamova kláštera Tašilhunpo, nad kterým nyní drží patronát dalajlama, vytváří od pondělí na Novoměstské radnici v rámci Týdne Tibestké kultury pískovou mandalu. Po dokončení ji v sobotu vysypou do Vltavy, aby požehnaná zrníčka písku doplula co nejdál.

Mandala v Praze
Tvorbou mandaly z mramorových zrnek (na snímku) a výstavou fotografií začal ve věži pražské Novoměstské radnice Týden tibetské kultury

Tibetští mniši v Praze
Tento týden byl týdnem tibetské kultury. Účel je zřejmý: připomenout, že Tibetu dodnes není dáno svobodně se rozvíjet a rozhodovat o vlastním osudu. Čínská okupace pokračuje a Peking nejeví ani nejmenší náznaky, že by mohl být ochoten se daného území vzdát. A protože faktickými představiteli Tibetu jsou buddhističtí duchovní, byly hlavní akce, jež u nás probíhaly, spojeny s přítomností tamních mnichů. Ve středu večer se na půdě akademického kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze uskutečnilo setkání s modlitbou a diskusí o životě mnichů.


FOTOGALERIE: Tibetští mniši v Praze Biskup Herbst k vystoupení buddhistických mnichů: „Tomáš Halík porušuje předpisy!"
„Mám na starost schvalování koncertů i všelijakých produkcí, které se v kostelích naší arcidiecéze pořádají. Tomáš Halík o nic nežádá. Pořádá si něco na vlastní pěst. Nepředpokládám z jeho strany ani dodatečnou žádost o schválení. Je to porušení předpisů z jeho strany. Je možné, že se o to pan kardinál bude zajímat, jen co se vrátí."

Mniši kláštera Tašilhunpo přidali jedno představení
Praha - Po bohatém programu Týdne tibetské kultury v Novoměstské radnici v sobotu 25. října (tvorby písečné mandaly a výstavy fotografií, následné rozmetání písečné mandaly, pudža a obřadní vigilie u řeky) se večer zakončí v La Fabrice, kde se uskuteční - vůbec poprvé v České republice Rituální tanec v maskách. Pro velký zájem bylo přidáno ještě jedno představení od 20:30.

Týden tibetské kultury vyvrcholí rozmetáním mandaly
Poprvé se díky mnichům může české publikum seznámit s tibetským rituálním tancem v maskách Čham. Při tanci za doprovodu sakrální mnišské hudby vystoupí v maskách buddhistických božstev, Buddhů, démonů i legendárních lidských hrdinů. Masky jsou tradičně doplněny pestrobarevnými kostýmy zdobenými ornamenty a rituálními magickými předměty. Týden vyvrcholí 25. října rozmetáním mandaly a vysypání zrnek do Vltavy.

Rozmetením mandaly vyvrcholil Týden tibetské kultury v Praze
Praha - Desítky lidí dnes měly příležitost vidět tradiční obřad rozmetení mandaly, kterou ve věži Novoměstské radnice vytvořilo osm tibetských mnichů z kláštera Tašilhunpo. Ceremonie byla jedním z vrcholů Týdne tibetské kultury, jenž se od pondělí v české metropoli pořádal.

FOTOGALERIE: Praha: obřad rozmetení mandaly tibetskými mnichy

S mnichy v Praze
Osm mnichů z dalajlamova kláštera Tašilhumpo přijelo do Prahy. Snaží se seznamovat západní svět se svou dávnou tibetskou kulturou, která je pod stále silnějším ohrožením čínské nadvlády. „V Praze jsou mniši poprvé, moc se jim u nás líbí"...

VIDEO: Smetání mandaly

VIDEO: Vysypání mandaly do Vltavy

Respekt: Minulý týden
Tibetští mniši z kláštera Tašilhunpo obřadně vytvořili na Novoměstské radnici v Praze pískovou mandalu zasvěcenou Avalókitéšvarovi a pak ji během rituálního tance čham slavnostně rozmetali.

Autorka fotografie mnišky: Ľudmila Miškaňová, Direktorka pro lidská práva, ELSA Praha
Autor fotografií čhamu a mandaly: Richard Klíčník, blog: Šumařův Šumář