16. října 2008

Konference o Tibetu se zúčastní nejdéle vězněná tibetská mniška

V pondělí 20.10. v 16h se na Právnické fakultě v rámci Týdne tibetské kultury uskuteční Konference o Tibetu.

Konference se zaměří jak na obecnou problematiku lidských práv v Číně, tak na konkrétní vězně svědomí čínského režimu. Mniši z kláštera Tašilhunpo budou informovat o případu zmizelého pančhenlamy, nejdéle vězněná politická žena Phuntsok Nyidron se s diváky podělí o svoji zkušenost z čínské věznice v Drapči.


Pozvání na konferenci přijali:



Phuntsok Nyidron, bývalá tibetská politická vězeňkyně, jedna ze 14 "zpívajících mnišek" z vězení Drapči. V roce 1989 byla odsouzena za účast na pokojných protestech, které vyvolalo udělení Nobelovy ceny míru Jeho Svatosti dalajlamovi. V roce 1993 nahrály mnišky zpěvy o životě za mřížemi a své touze po svobodě. Kazeta byla následně propašována z vězení čímž se jejich případu dostalo pozornosti médií, ale zároveň i prodloužení doby jejich trestů o 9 let. Propuštěna byla v roce 2004, když jí byl 16-ti letý trest snížen za "dobré chování" na 15 let. Je nejdéle vězněnou tibetskou mniškou. Na jejím osvobození měla zásluhu Amnesty International.






Mniši kláštera Tašilhunpo
Klášter Tašilhunpo byl založen r. 1447 Jeho Svatostí 1. dalajlamou a je sídlem pančhenlamy, druhého nejvyššího tibetského duchovního. Od roku 1972 byl klášter přestěhován do Indie, kde na jeho chod dohlíží sám jeho patron, dalajlama. Zde se mniši věnují buddhistické praxi a studiu textů. Tašilhunpo je ale především je centrem, které si klade za cíl moderní vzdělávání při zachování tibetského náboženského a kulturního dědictví.



Kalsang Chokteng (*1950) přišel do Švýcarska do dětské vesničky Pestalozzi v roce 1960. Tři roky pracoval v nemocnici pro tibetské uprchlíky v Mundgodu v jižní Indii. Byl jedním ze zakladatelů Sdružení tibetské mládeže v Evropě a Švýcarského sdružení přátel Tibetu. V roce 1998 byl zvolen prezidentem Tibetské komunity ve Švýcarsku. Byl členem komise zakládající Tibetský institut v Rikonu v rámci něhož od roku 2001 organizuje projekt "Věda se setkává s dharmou".

Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International, Česká republika

Více informací o dalších akcích v rámci Týdne tibetské kultury naleznete zde.