12. dubna 2008

Představitelé OSN žádají plný přístup pro nezávislé pozorovatele a média do Tibetu

UN News Centre, 10. dubna 2008

Znepokojena zprávami o hromadných zatýkáních v Tibetské automnomní oblasti a přilehlých oblastech Číny, skupina odborníků na lidská práva v rámci OSN požaduje neomezený přístup pro nezávislé pozorovatele a novináře do těchto oblastí a plnou otevřenost ze strany vládních představitelů.

Šest nezávislých expertů, kteří jsou zpravodaji Rady OSN pro lidská práva "je velice znepokojeno zprávami o bezpečnostních složkách střílejících na protestující a údajné zabíjení", uvádí se v prohlášení vydaném v Ženevě.

Naléhali na Čínu "aby plně dostála svému závazku k svobodě projevu a shromažďování, a aby rozlišovala mezi pokojnými protestujícími a těmi, kteří páchají násilí."

Kromě toho také "žádají zdrženlivost a nenásilí na všech stranách, větší a svobodný přístup do postižených oblastí pro novináře a nezávislé pozorovatele, garanci volného toku informací a plné zavedení mezinárodních norem v souvislosti se zacházením s protestujícími a zadrženými v Čínské lidové republice a dalších zemích v nichž se protesty konaly" uvádí se dále v prohlášení.

Vláda Čínské lidové republiky byla vyzvána, aby "zrušila opatření vůči médiím včetně těch vůči internetovým stránkám na něž je přístup kvůli informacím o Tibetské autonomní oblasti v celé Číně omezen."

Informace, které jsme obdrželi od odborníků popisují zatčení přibližně 570 mnichů ve dnech 28. a 29. března, včetně dětí, při následné razii bezpečnostní složek v klášterech v okresech Ngaba a Dzoge v Tibetské autonomní oblasti.

Podle zpráv byli zatčeni lidé podezřelí z účasti na protestech a ze spojení s exilovými tibetskými komunitami.
Prohlášení zaznamenalo, že Čína pozvala několik vyšetřovacích delegací včetně jedné složené z novinářů a dalších zahraničních diplomatů, aby navštívili Tibetskou autonomní oblast.

Zároveň odborníci uvítali náznaky ze strany Číny "o ochotě se angažovat v dalším dialogu ohledně těchto a jiných záležitostech".

Prohlášení bylo vydáno výkonným Výborem OSN pro předběžná zadržení, zvláštním zpravodajem pro nezákonná, hromadná a předběžná zadržení, Phillipem Alstonem, zvláštním zpravodajem pro podporu a ochranu práv na svobodu myšlení a projevu, Ambeyiem Ligabem, a zvláštním zpravodajem pro svobodu vyznání a náboženství, Asmou Jahangir.

Zvláštní zástupce generálního tajemníka ochránců lidských práv, Hina Jilani, nezávislý odborník na problematiku menšin, Gay McDougall a zvláštní zpravodaj pro otázky mučení, Manfred Nowak, se rovněž podepsali pod toto prohlášení.

Přeloženo podle: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=26270&Cr=tibet&Cr1=