20. dubna 2008

Čína stupňuje nátlak na CNN

The Associated Press
17. dubna, 2008

Peking | Ve čtvrtek Čína nepřijala omluvu CNN ohledně poznámky jednoho ze svých komentátorů, zatímco narůstá znepokojení nad vlnou slovních urážek západních médií v souvislosti se zpravodajstvím blížících se letních olympijských her v Pekingu.

Mluvčí Ministerstva zahraničí, Jiang Yu, odmítla vysvětlení CNN, že jeden z jejích komentátorů, Jack Cafferty měl na mysli čínské vládní představitele, ne čínský lid, když je označil za "bandu zločinců a gangsterů." CNN vyjádřila svou omluvu všem, kdo se domnívali jinak.

"Jejich prohlášení není upřímnou omluvou za jeho poznámky, ale obrácením útoku na čínskou vládu a snahou o oddělení čínské vlády od lidu", sdělila Jiang na obvykle naplánované tiskové konferenci. "Takže z tohoto důvodu je omluva naprosto nepřijatelná."

Vrchní představitel Ministerstva informací doručil ve středu v noci vrchnímu řediteli CNN v Pekingu téměř indentické odmítnutí omluvy.

Číňané doma i v zahraničí rozhořčeně obviňují západní média ze zaujatého zpravodajství násilných protivládních protestů, které se konaly minulý měsíc v Tibetu a napříč celou západní Čínou.

Ze západních médií byla čínskou vládou a neznámými aktivisty vybrána CNN, stanice sídlící v Atlantě. Aktivisté volají a zasílají emaily, vyhrožují západním zpravodajským organizacím smrtí. Většina kritiky proti stanici se týká jediné fotografie, která byla uveřejněna na webových stránkách před týdnem a z níž byli vyříznuti Tibeťané házející kameny na čínské bezpečnostní jednotky.

Mnohé webovové příspěvky, YouTube videa a skupiny na Facebooku kritizovaly zpravodajství včetně webové stránky www.anti-cnn.com, která byla zřízena zvláště za účelem poukázat na údajnou zaujatost médií.

CNN a ostatní zahraniční satelitní stanice jsou přístupné pouze v hotelech, kancelářích a centrech v nichž se pohybují cizinci, což znamená, že velice malé množství Číňanů mohlo slyšet Caffertyho původní poznámky.

Cenzoři také blokují veliký počet zahraničních stránek internetového zpravodajství, což poukazuje na skrytou ironii protestů vyjadřujících pobouření nad reportážemi západních médií, které vláda neumožňuje veřejnosti sledovat.

Státem kontrolovaná média se připojila k ospravedlnění kampaně kritikou CNN, která se ve čtvrtek objevila na předních titulcích v novinách a v televizních show.

Článek v Lidovém deníku (The People's Daily), mediální vlajkové lodi komunistické strany, napadá co bylo označeno za Caffertyho "verbální násilí".

"Až se lidé probudí a začnou čelit faktům, nebude zde již trh pro 'informační terorismus' ", uvedl deník.

Ve středu Mezinárodní federace novinářů se sídlem v Bruselu sdělila, že je znepokojena výhrůžkami proti novinářům a "rostoucím porušováním příslibů, že bude médiím umožněno pracovat bez vměšování".

"Je na čase se zklidnit a začít hovořit o bezpečnějších podmínkách pro novináře a přestat reportéry zatahovat to politických přestřelek", sdělil generální tajemník Aidan White.

Mluvčí ministerstva zahraničí sdělila, že Čína by dostála svým závazkům, které učinila před olympiádou a "umožnila zahraničním novinářům zpravodajství v Číně".

Nicméně také dodala, že komunistické vedení, které pevně svírá veškerá domácí média očekává od reportérů, že "dostojí principu objektivity, vyváženosti a spravedlnosti tak, aby svými konkrétními činy prokázali svou profesionální novinářskou etiku."

Článek přeložen podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/17/business/cnn.php