13. dubna 2008

Dalajláma v USA na své první zahraniční cestě po tibetských nepokojích

Online webcast a přímé přenosy z amerických konferencí s dalalámou naleznete na: http://www.seedsofcompassion.org/webcast/index.html

AFP, American Foreign Press (P. Parameswaran), 10. dubna 2008

Washington | Tibetský nejvyšší duchovní dalajláma navštívil od čtvrtka Spojené Státy na své první zahraniční cestě od čínského potlačení nepokojů v himalájské oblasti, které vyvolalo celosvětové protesty.

Dvaasedmdesátiletý do šafránové róby oděný mnich přiletěl do Seattlu, města na západním pobřeží státu Washington, na pětidenní sérii duchovních přednášek, ale skupiny kolem dalajlámy nevyloučili setkání s americkými politiky a diskuze ohledně nepokojů v Tibetu. Američtí představitelé vlády a senátu prosadili ve středu dvě na sobě nezávislé rezoluce odsuzující pekingské potlačení protestů v Tibetu a vyzvali čínskou vládu, aby zahájila přímý dialog s dalajlámou.

Dalajlámova třináctidenní cesta do USA, která zahrne i návštěvy Michiganu a New Yorku byla "naplánována dlouho před soušasnou krizí", řekla Mary Beth Markeyová, víceprezidentka Mezinárodní kampaně pro Tibet (International Tibet Campaign), organizace s úzkým napojením na dalajlámu sídlící ve Washingtonu. "Ale dovedu si představit, že téma současných událostí v Tibetu, se naskytne kdekoliv se dalajláma objeví, protože se jedná o velice závažnou situaci", sdělila Markeyová AFP. "Je také pravděpodobné, že se setká s politickými představiteli, například členy Kongresu, kteří tradičně mají příležitost setkat se s dalajlámou soukromě ve svém okresu", vyjádřila se dále Markeyová.

Vystoupení dalajlámy, který byl oceněn Nobelovou cenou míru v roce 1989, jsou naplánována v rozsahu pětidenní konference nazvané "Seeds of Compasssion" jejíž zahájení se uskuteční v pátek v Seattlu. Očekává se veliká návštěvnost. V úterý dalajláma odjede ze Seattlu na konferenci na Michiganské univerzitě v Ann Arboru konané ve dnech 19. a 20. dubna a 22. dubna na univerzitu Colgate v Hamiltonu. "Jedná se v podstatě o přijetí pozvání Jeho Svatosti od lidí, kteří netrpělivě očekávájí jeho slova o soucitu, účasti a celkové zodpovědnosti - témata o kterých bude hovořit po celou dobu své návštěvy", řekla Markeyová.

Při zastávce na tokyjském letišti Narita minulý týden ve čtvrtek, dalajláma znovu vyjádřil podporu pekingským olympijským hrám a vyzval Čínu, aby ho neoznačovala za démona. Novinářům sdělil, že osobně naléhal na tibetskou komunitu, aby respektovala pouť olympijské pochodně, nicméně se rovněž zastal práva lidí své rodné země k protestům. V minulém měsíci jsme byli svědky největších protestů za mnoho let proti čínské kontroverzní nadvládě v době výročí neúspěšného povstání v roce 1959, při němž dalajláma uprchl do indického exilu.

Peking dalajlámu obvinil z podněcování násilných protestů a z úsilí o oddělení převážně buddhistického území od Číny. Dalajláma se opakovaně vyjádřil, že usiluje pouze a "smysluplnou" tibetskou autonomii a kulturní svobodu v rámci Číny, a že podporuje právo Pekingu na pořádání srpnových olympijských her. Čínské potlačení protestů vyvolalo mezinárodní pobouření a rozsáhlé protesty při pouti olympijské pochodně Londýnem, Paříží a San Franciskem. Poslední středeční zastávka pochodně v San Francisku byla méně chaotická poté, co se orgány rozhodly k povolání stovek policistů do ulic a změnili trasu pochodně, aby setřásly protestující.

Článek přeložen podle: http://news.yahoo.com/s/afp/20080410/ts_alt_afp/chinaunresttibetrightsusdalai_080410221640