2. srpna 2008

OLYMPIC SHAMES v kině Aero


SPECIÁLNÍ VEČERY v kině AERO
http://www.kinoaero.cz

OLYMPIC SHAMES

PŘEHLÍDKA U PŘÍLEŽITOSTI ZAHÁJENÍ OLYMPIJSKÝCH HER


V předvečer zahájení olympijských her 7. 8. 2008




TAJNĚ V TIBETU
(Dispatches / Undercover in Tibet)

čtvrtek 7. 8. od 18.00
Jezza Neumann, Channel 4, 2008, Velká Británie

Dokument britské televizní stanice Channel 4 odkrývá pohled na skrytou realitu života v Tibetu pod čínskou nadvládou.

Tash Despa, který z Tibetu uprchl před 11 lety, spolu s režisérem Jezzou Neumannem zde strávili tři měsíce v utajení, aby zachytili výpovědi obětí politických represí a přinesli tak důkaz o „kulturní genocidě“, na kterou z exilu upozorňuje Dalajláma. Pod hrozbou uvěznění a vyhoštění tajně natočili rozhovory s přímými svědky svévolného zatýkání, věznění a mučení, které dokládají současnou situaci v Tibetu.

48 min. / vstupné 80 Kč


Po filmu bude následovat debata pořádaná občanským sdružením POTALA, debata se zástupci neziskových organizací působících v oblasti lidských práv v Číně.


TIBET: NÁŘEK SNĚŽNÉHO LVA
(Tibet: Cry of the Snow Lion)

čtvrtek 7. 8. od 20.30
Tom Pinzet, USA, 2002

Tento oceněný dokumentární snímek, filmovaný během devíti cest Tibetem, Indií a Nepálem, představuje dekádu usilovné práce. Nářek sněžného lva provádí diváky po dlouho zakázané „střeše světa“ s nebývalou obrazovou bohatostí... od zřídka viděných rituálů v odlehlých klášterech po koňské závody s Khampskými válečníky; od nevěstinců a slumů ve svatém městě Lhase po velkolepé himálajské vrcholy stále rušné nomádskými karavanami jaků. Temná tajemství současných tibetských dějin se ve filmu odhalují díky síle výpovědi osobních příběhů a rozhovorů, doprovázených souborem tajných a archivních záběrů, které nikdy předtím nebyly sestaveny do jednoho filmu. Nářek sněžného lva, zkoumající legendární téma, je epickým příběhem odvahy a soucitu.

104 minut / vstupné 80 Kč

Související články:

Kino Aero: OLYMPIC SHAMES – přehlídka u příležitosti zahájení olympijských her

Filmový večer Olympic Shames upozorňuje na odvrácenou stranu olympiády