12. srpna 2008

Čína popraví 374 lidí během olympiády, odhaduje Amnesty International

Fotografie (AFP/Getty Images): Čínská policie předvádí vězně k popravě před shromáždění ve městě Wenzhou na východě Číny. Všech 11 bylo později popraveno.

Podle odhadů bude v Číně, během letních olympijských her v Pekingu, popraveno 374 lidí, vyjádřila se organizace Amnesty Intertanional (AI).

Světový žebříček v nové kategorii - množství poprav - ukazuje, že Čína v minulém roce oficiálně použila trest smrti 470 krát. Někteří aktivisté se ale domnívají, že skutečný počet může dosahovat až 8 tisíc.

Lidskoprávní organizace Amnesty International vyzvala proto sportovce a Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby naléhali na větší otevřenost Číny v otázce poprav.

Kate Allen, ředitelka britské pobočky AI prohlásila: “Jako největší světový popravčí dostane Čína zlatou medaili za popravy“.
„Podle věrohodných odhadů, Čína tajně popraví v průměru okolo 22 vězňů každý den – což je 374 lidí v průběhu olympijských her.“

„Každý, kdo se podílí na letošní olympiádě, především MOV, by měl vyvíjet nátlak na Čínu, aby zveřejnila rozsah užívání trestu smrti, aby byl snížen počet 60 a více zločinů, za které může být uložen, a aby byly podniknuty kroky k jeho zrušení.“

Čínský profesor trestního práva, Liu Renwen, odhadl, že v roce 2006 došlo v Číně, pořadatelské zemi 29. olympiády, k 8 tisícům poprav. Nadace Dui Hua se sídlem ve Spojených Státech jich pro tentýž rok odhaduje 7,5 tisíce až 8 tisíc.

Za téměř 70 různých zločinů může být v Číně udělen trest smrti, včetně daňového podvodu, krádeže daňových dokladů, poničení zařízení elektrické energie, prodávání padělaných léků, zpronevěry, korupce a trestných činů související s drogami.

Celkově žebříček ke dnešnímu dni ukazuje, že v minulém roce bylo na celém světě popraveno 1250 lidí, což je méně než 1591 za rok předminulý.

K velikému nárůstu počtu poprav došlo v Íránu, na nejméně 317 lidí z původních 117, a v Saudské Arábii, z 39 na nejméně 143.

Tresty smrti v Íránu zahrnovaly ukamenování jednoho muže za cizoložství a popravy tří mladistvých, kterým bylo v době zadržení mezi 13-ti a 16-ti lety.

V Saudské Arábii byli mezi popravenými dítě, kterému bylo v době zadržení mezi 15-ti až 16-ti lety, a muž, kterému byla sťata hlava za „čarodějnictví“ a cizoložství.

Minulý rok byl trest smrti zrušen v Albánii, Rwandě a na Cookových ostrovech, čímž vzrostl počet zemí, které trest zrušily, na 135.

Ve Spojených Státech, které jsou obvykle na vedoucí pozici světového žebříčku trestu smrti, klesl v roce 2007 počet poprav na nejnižších 42.

Guardian.co.uk, 15. dubna 2008

Přeloženo podle článku: China will execute 374 people during Olympics, Amnesty estimates