6. srpna 2008

Amnesty International: Výzva k podepsání petice

Milí přátelé,

jak víte do zahájení olympijských her v Pekingu zbývá již pouze několik málo dní a situace lidských práv i přes sliby čínských představitelů nedoznala zlepšení. V tuto chvíli se zdá, že hlasy upozorňující na stav lidských práv v Číně jsou přehlušeny přípravami sportovců a odhady jejich výkonu.

Jako česká pobočka Amnesty International jsme se rozhodli upozornit na druhou tvář Číny i českou veřejnost a umožnit každému vyjádřit svůj názor. Připravili jsme proto webové stránky www.fandimesvobode.cz, které mají netradiční formu animovaného olympijského stadiónu, na který se může každý posadit a podepsat tak petici proti cenzuře v Číně.

K dnešnímu dni máme na stadionu více než 9 tisíc virtuálních diváků. V krátkem čase před zahájením olympijských her bychom chtěli dosáhnout čísla 10 tisíc diváků. Rádi bychom vás proto požádali, abyste se vy i vaši přátelé, k této petici připojili. Prosím šiřte informace o petici co nejširšímu okruhu lidí. Uzavírat ji budeme těsně před zahájením olympijských her v Pekingu.

JAK PODEPSAT PETICI

Na webových stránkách www.fandimesvobode.cz naleznete text petice a také výzvu k usednutí na virtuální stadión. Pokud budete chtít petici podepsat, stačí když si vyberete podobu své postavičky, která bude sedět na stadiónu a vyplníte stručný formulář (jméno, příjmení a email). To je vše.

PROČ JSME PETICI INICIOVALI

Čína se před olympiádou zavázala mimo jiné zajistit úplnou svobodu medií. Přesto máme informace, že čínské úřady měly zaměstnat 30 až 50 tisíc policistů, kteří čtou soukromé emaily, ruší blogy a blokují webové stránky. Víme, že i dnes je nejméně 50 lidí vězněno za bežné užívaní internetu. Celý svět zná případ Si Taa, který za odeslání emailu stráví ve vězení 10 let. Mezi desítkami vězněných novinářů jsou například Jang Tchung-jen nebo Chung Ťin-čchiou, kteří byli za publikování svých názorů, oficiálně označených za „podvratnou činnost“, odsouzení ke 12 letům žaláře.

Amnesty International, Česká republika

(Tuto zprávu odbržela skupina Tibet česky od AI emailem.)