13. srpna 2008

Protesty na britské univerzitě proti omluvě Číně za dalajlamův čestný doktorát

28. července 2008 se Novinky.cz rozhodly uveřejnit horkou novinku, článek s titulem: Britská univerzita se omluvila za titul udělený dalajlámovi

Univerzita však udělila dalajlamovi čestný doktorát už v květnu 2008 a s tou omlouvou za udělení doktorátu to bylo také trochu jinak.

Ani přes naše upozornění neprojevila redakce Novinek žádnou snahu jakýmkoli způsobem informace zaktualizovat ani upřesnit, což vedlo k přeložení následujícího článku, kteréžto je reakcí na zase jeden z mnoha případů nepřesnosti, lhostejnosti a přinejmenším podivného počínání českých médií, co se týče informování o Tibetu.

Protesty na britské univerzitě proti omluvě Číně za dalajlamův čestný doktorát

Telegraph.co.uk (Aislinn Simpsonová), naposledy upraveno: 9.7.2008

Na univerzitě došlo k protestu poté, co se její představitelé omluvili Číně za udělení čestného doktorátu tibetskému nejvyššímu duchovnímu.

Londýnská metropolitní univerzita v květnu ocenila exilového duchovního čestným doktorátem z filosofie „za výjimečný přínos prosazování celosvětového míru a inspirativní duchovní učení“.

Ovšem po vlně kritiky v čínském tisku a na základě doporučení čínských internetových skupin, aby uchazeči o studium v zahraničí univerzitu bojkotovali, se její představitelé prostřednictvím ambasády Číně omluvili za „jakékoli způsobené nepříjemnosti.“

Protibetští aktivisté, kteří viní čínské představitele z porušování lidských práv během nedávného tvrdého zásahu v Tibetu, uvedli, že tento zjevný ústupek univerzity je „vysoce politováníhodný“.

Na univerzitě studuje přibližně 434 čínských studentů z celkového počtu 4 399 studentů ze zemí mimo Evropskou unii a deset let je zde zaveden stipendijní program pro tibetské studenty z Indie, Nepálu a Bhútánu.

Po čínských protestech se ale univerzitní prorektor, Brian Roper, setkal s představiteli čínské ambasády a „vyjádřil lítost nad znepokojením, které bylo způsobeno čínskému lidu udělením
čestného doktorátu dalajlámovi.“

Nicméně dodal, že se neomlouvá za samotné jeho udělení a zdůraznil, že doktorát nebude odejmut.

Protestující se vyjádřili, že univerzita jednoduše „podlehla“ nátlaku čínské vlády.

Pětadvacetiletý Tibeťan Phurbu Rinzin, který na této univerzitě právě promoval z informatiky, řekl: „Myslím, že naše univerzita je pod velkým tlakem Číňanů, osobně se domnívám, že to byl nejspíše špatný krok tomuto nátlaku podlehnout.“

Liberálně demokratický poslanec Norman Baker, předseda organizace Tibet Society, se nechal slyšet, že počínání prorektora je „vysoce politováníhodné“ a že by se neměl „takto plazit před jedním z nejhrůznějších režimů světa“.

„Tibet je nezákonně okupovanou zemí, kde je původní obyvatelstvo hrozným způsobem využíváno a trýzněno čínským režimem,“ dodal.

Přeloženo podle článku: British university sparks protest over apology to China for Dalai Lama degree