15. srpna 2008

Napište prezidentovi Chu Ťin-tchaovi a pomozte tak čínské vládě

Zatímco se tisíce sportovců, novinářů a diváků sjely do Pekingu na olympijské hry, Tibeťané čelí nejintenzívnějšímu tvrdému zásahu čínského režimu za desetiletí.

Tibet je uzavřen a kontrolován čínskou armádou od března, kdy zásah proti pokojným protestům mnichů podnítil povstání proti čínské okupaci, které se rozšířilo po celém Tibetu.

Jsou zaváděna nová tvrdá bezpečnostní opatření, tisíce Tibeťanů jsou pohřešovány nebo zadržovány, převládá atmosféra strachu.

Tibet je teoreticky přístupný turistům a novinářům, nicméně ve skutečnosti byl umožněn vstup pouze několika vládou povoleným návštěvníkům.

Celý srpen, v průběhu olympijských her, Tibeťané v exilu a zastánci Tibetu po celém světě pořádají akce a demonstrace, aby upozornili na současnou situaci v Tibetu a potřebu ji řešit.

Pozornost, která se nyní soustředí na olympijské hry se brzy přesune jinam, ale situace, které Tibeťané čelí bude naléhavější, než kdy jindy.


Připojte se k tisícům lidí z celého světa a vyzvěte čínskou vládu, aby zahájila vyjednávání s dalajlamou, na nejvyšší možné úrovni, aby skončila okupaci Tibetu.

Napište prezidentovi Chu Ťin-tchaovi a pomozte tak čínské vládě, aby si uvědomila, že situaci v Tibetu je třeba řešit, a že svět ji sleduje.


Petici je možné poslat zde. (stránka v angličtině, český text petice viz níže)

Do pole "State/Province" zadejte "Other".


TEXT PETICE

Vážený pane prezidente,

Já, stejně jako mnoho dalších lidí na celém světě, jsme doufali, že čínské vedení využije příležitosti pořádat olympijské hry v Pekingu k pozitivním politickým změnám, včetně většího respektování lidských práv. Namísto toho byly násilnými prostředky potlačeny nedávné demonstrace v Tibetu, které vážne poškodily čínskou reputaci v zahraničí. Olympijské hry se staly spíše ukázkou represivní politiky a porušování lidských práv v Tibetu čínskou vládou, nežli chloubou čínského pokroku a úspěchů.


Politika vůči Tibetu v poolympijském období bude mít podobný vliv na postavení Číny v mezinárodním společenství, pozitivní nebo negativní. Vyzývám vás tedy k hledání nových opatření a nového postupu, který bude respektovat lidská práva Tibeťanů podle mezinárodního práva, včetně propuštění všech tibetských politických vězňů a zadržovaných osob, zavedení instituce, která bude dohlížet na přírodní zdroje ve všech tibetských oblastech, zavedení limit pro imigraci do Tibetu a účast dalajlamy nebo jeho zástupců na skutečných jednáních, která povedou k vzájemně přijatelnému řešení pro Tibet.

S pozdravem,

[Váš podpis bude vložen na základě informací, které o sobě poskytnete vyplněním formuláře napravo.]
Do pole "State/Province" zadejte "Other".

K petici se můžete připojit zde.