25. srpna 2008

Organizace odsuzuje útok čínských úředníků na protestující v San Francisku

Organizace Studenti za svobodný Tibet (Students for a Free Tibet) odsuzuje útok čínských konzulárních úředníků na dvě pokojné protestující v San Francisku

Ve středu, 6. srpna zaměstnanci čínského konzulátu v San Francisku odřízli lezecké lano mladé Tibet’ance, která se zúčastnila nenásilného protestu. Aktivistka spadla z výšky pěti metrů na balkon konzulátu. Dvaadvacetiletá Nyendak Wangden se pokusila symbolicky viset jako oběšenec s nápisem: „Přestaňte zabíjet Tibet“ („Stop killing in Tibet“).

Na střeše ji jistila další aktivistka Brihannala Morgan z Oaklandu. Krátce potom, co se Wangden spustila, k Morgan se přiblížili tři úředníci konzulátu a udeřili ji kovovou trubkou. Morgan se pokoušela vysvětlit, že se jedná o nenásilný protest, a že když lano přeříznou, ohrozí život Wangden. Úředníci ignorovali její prosby a lano přesto přeřízli.

Záchranáři ze San Franciska poté museli použít žebříky, aby se dostali ke zraněné, protože čínská strana je odmítla vpustit do budovy. Podle právníka Wangen, který sám je zkušený lezec, vykazuje lano viditelné poškození ostrým předmětem. Wangen byla odvezena do nemocnice pouze se zlomeným zápěstím. Oběma aktivistkám hrozí až šest měsíců vězení a pokuta.

Za Studenty za svobodný Tibet přeložila a upravila Klára Sedláček podle článku Students for a Free Tibet condemns assault of nonviolent protesters by Chinese consular officials in San Francisco

Videa související s protestem naleznete zde.