19. března 2008

Čínský premiér by se mohl setkat s dalajlámou

Time (CNN), středa 19.3. 2008

LONDÝN - Čínský předseda vlády Wen Ťia-pao sdělil ve středu britskému předsedovi vlády Gordonu Brownovi, že je připraven projednávat situaci v Tibetu s dalajlámou, řekl Brown.

Brown řekl, že mluvil s Wenem a požádal ho o zdrženlivost po násilných protestech proti čínské vládě v Tibetu, největších za posledních dvacet let.

"Vyjádřil jsem se naprosto jasně, že násilí v Tibetu musí skončit", řekl Brown zákonodárcům v Dolní sněmovně.

"Rovněž jsem žádal o zdrženlivost a ukončení násilí dialogem mezi oběma stranami."

"Předseda vlády mi sdělil své výhrady ke dvěma věcem, které dalajláma prohlásil, a to že nepodporuje naprostou nezávislost Tibetu, a že odmítá násilí, že by byl jinak připraven zahájit dailog s dalajlámou," řekl Brown.

Čínské ministerstvo zahraničí se vyjádřilo, že Wenovy poznámky nepředstavovaly žádnou změnu v čínské politice vůči dalajlámovi.

Čína tvrdí, že je ochotna jednat s dalajlámou až poté, co se zřekne nezávislosti a uzná, že Tibet a Taiwan jsou součástí Číny. Komunistické vedení tvrdí, že dalajláma zatím dostatečným způsobem neprokázal, že se vzdává nezávislosti a čínští vládní činitelé poukázali na poslední události ve Lhase jako na důkaz.

V této chvíli je nejdůležitější ukončit násilí smírem a postarat se, aby byla zahájena legitimní jednání mezi těmito lidmi a Čínou," dodal Brown.

Brown přislíbil setkat se s dalajlámou v květnu během jeho londýnské návštěvy.