1. června 2009

Velvyslanec dalajlamy hledá způsob, jak oslovit Číňany

Zveřejněno 20. května 2009
REUTERS

Tokyo - Dalajlamovi velvyslanci hledají způsob, jak přímo oslovit čínský lid poté, co jednání o Tibetu s Pekingem uvízla na mrtvém bodě, uvedl ve středu jeden z nich.

Poslední neúspěšné kolo jednání mezi čínskou vládou a dalajlamovými velvyslanci se uskutečnilo v listopadu, kdy čínská strana oficiálně zamítla jejich požadavky na „nejvyšší stupeň autonomie“ pro Tibet.

„Bohužel, až doposud nepřišel žádný signál od pekingské vlády, že by byla připravena znovu obnovit dialog“, sdělil reportétům Kelsang Gyaltsen, dalajlamův velvyslanec, na tiskové konferenci v Tokyu, které návštívil, aby se zde setkal s příznivci nositele Nobelovy ceny z roku 1989.

„Takže, na základě tohoto vývoje, je pozice Jeho Svatosti dalajlamy a tibetské exilové správy taková, že zatímco jsme připraveni se angažovat v seriózním jednání s čínskou vládou, vyvineme větší úsilí v navázování kontaktu s čínskými lidmi.

Dalajlama a tibetská vláda se naží zakládat asociace na podporu sino-tibetského přátelství, více publikovat o tibetské kultuře a náboženství v čínském jazyce, uvedl Gyaltsen, a dodal, že nemají přímý způsob, jak zasílat takové materiály do Číny.


Čínská vláda, která využívá svůj diplomatický vliv k blokování protibetských zpráv, nazývá dalajlamu reakcionářem, který usiluje o odtržení téměř celé čtvrtiny území Čínské lidové republiky.

Třiasedmdesátiletý exilový, v Indii žijící, duchovní vůdce tato obvinění popírá a tvrdí, že usiluje o širší práva pro tibetský lid, včetně náboženské svobody a skutečné autonomie.

Čínský premiér Wen Ťi-pao se v březnu vyjádřil, že Čína je otevřená dalším jednáním s představiteli dalajlamy, pokud se duchovní vůdce Tibetu zřekne toho, co Peking nazývá separatismem.

Přeloženo podle článku: Dalai Lama envoy eyes reaching out to Chinese people

Žádné komentáře:

Okomentovat