19. června 2009

Nezdařilá vládní politika podnítila tibetské protesty

Time/CNN, 26. května 2009

Autor článku: Austin Ramzy

Nová zpráva čínské inteligence vůbec poprvé vyvrací čínské oficiální vysvětlení, že krvavé protesty, které propukly loni v březnu po celém Tibetu, byly inspirovány „zámořskými silami“ - jmenovitě dalajlamou a tibetskou exilovou vládou.
(Viz článek „Rok po protestech, Tibet přinucen k mlčení.“)

Zpráva, která byla nedávno zveřejněna na čínských webových stránkách, ze vzpoury neobviňuje zahraniční síly, ale pekingskou politiku v Tibetu. Dále se v ní uvádí, že ústřední vláda podporuje nekompetentní oblastní úředníky, vytvořila ekonomiku, která poskytuje jen málo příležitostí pro mladé lidi a připravila Tibeťany o rovný přístup ke spravedlnosti v rámci právního systému.

Zatímco mezinárodní lidskoprávní skupiny se vyjádřily, že nepokoje, v nichž zemřelo přinejmenším 19 lidí, byly předpokládanou odpovědí na útlak, který Tibeťané zakoušejí pod čínskou nadvládou, domácí kritika vlády ohledně politických témat jako je Tibet je v Číně vzácná.

Co je pravděpodobně nejméně obvyklé na této zprávě je, že byla sepsána čínskou inteligencí pracující pro pekingský think-tank. Dvaadvacetistránkový dokument je založen na průzkumu, který byl prováděn po dobu jednoho měsíce čtyřmi absolventy Pekingské univerzity, jedné z nejprestižnějších čínských škol. Zpráva byla zvěřejněna členy Iniciativy pro transparentnost konstituce, nevládní organizace před šesti lety založené čínskými právníky. Organizace se zaměřuje na témata jako loňská aféra přiotráveného sušeného mléka a reforma registrování čínských domácností, která omezuje stěhování obyvatel venkova do měst.

„Chceme pomoci společnosti nastolit vládu práva“, řekl Sü Č'-jung, odborník v oblasti práva, jeden ze zakladatelů organizace. „Chceme být objektivní. Co se týče otázek jako je Tibet, lidská práva a tak dále, čínská vláda má své vlastní stanovisko, zahraniční vlády a média mají jiné. Je ale také důležité mít nezávislý pohled na věc.“

Zatímco ústřední vláda tvrdí, že 50 let vlády komunistické strany v Tibetu vedlo ke značnému ekonomickému přínosu, zpráva argumentuje, že jen málo výhod je pro mladé lidi, kteří tvořili převážnou část protestujících v loňských nepokojích. Průzkum ukazuje, že mnoho mladých Tibeťanů nemá zájem žít pastýřským nebo farmářským způsobem života jako jejich předci, nedostatek pracovních příležitostí a dalšího vzdělávání znamená, že mají jen malou naději najít si své místo ve světě širším, než je ten, v němž se pohybují. (Viz článek: „Čína sleduje zahájení jednání o Tibetu“)

Mnohé obchody, restaurace a hotely v Tibetu jsou vlastněny etnickými Hany, kteří nejsou ochotni najímat místní Tibeťany. „V rozhoverech s mnoha mladými Tibeťany, se všichni zmiňují o tom, že najít práci je obtížné“, uvádí se ve zprávě. „Hlavní překážkou je jazyk, nedostatek znalosti mandarínštiny. Ve Lhase, ti, kdo nemluví mandarínsky nutně nemůžou najít práci. Mnozí zaměstnavatelé nezaměstnají Tibeťany, protože je považují za příliš líné.“

Zpráva nejvíce kritizuje, že čínská vláda dala spřetrháním vazeb tradiční tibetské elity vzniknout nové hierarchii oblastních tibetských úředníků, kteří dělají regionální politiku špatně. „Vláda dala oblastním straníkům velikou moc, ale chybí dostatečný dohled. Schovávají se za „stabilní rozvoj“, cituje se ve zprávě. Dále dodává, že mnozí úředníci se naučili používat hrozbu „zahraničních sil“ propagujících tibetskou nezávislost k zamaskování své neschopnosti řešit místní problémy.

Odmítnutím oficiálního stanoviska, že za všemi problémy v Tibetu stojí dalajlama a spiklenci usilující o nezávislost, dává organizace naději na volnější debatu o napětí v citlivých pohraničních oblastech Číny, myslí si Nicholas Bequelin, zpravodaj nevládní organizace Human Rights Watch. „To je něco, na co jsme dlouho čekali“, říká. „Jakékoli zlepšení v Tibetu a Sin-ťiangu může přijít jen z otevřenějších oblastí Číny.“ (Viz článek „Dalajlama mlčí ohledně budoucnosti Tibetu“)

Sü uvedl, že by Tibet by neměl být považován za citlivé téma, a že Iniciativa pro transparentnost konstituce nemá od doby zvěřejnění zprávy žádné problémy s vládou. Bequelin ale tvrdí, že důvod proč zpráva nezpůsobila potíže je, že nebyla v Číně příliš šířena a nedostalo se jí větší mediální pozornosti. Buquelin dodává, že organizace sice byla schopna zveřejnit dokument na svých webových stránkách, pochybuje však, že tištěné kopie budou kdy moci být v Číne šířeny.

Přeloženo podle článku: Failed Government Policies Sparked Tibet Riots

Žádné komentáře:

Okomentovat