19. června 2009

Přerušení těžby v Markhamu prý vyřešeno

27. května 2009

Vyřešila jednání dlouhotrvající spory ohledně plánované těžby zlata na posvátném tibetském území?

HONG KONG – Jednání vyřešila přerušení plánovaného těžebního projektu zlata v Tibetu na místě, které Tibeťané považují za posvátné, sdělil místní úředník, tibetští obyvatelé však tvrdí, že napětí ohledně dolu se stále stupňuje.

Úředník oblastního úřadu pro obchod v Markhamu (čínsky Mang-kchanu), Tibetské autonomní oblasti Čhamdo, se nechal slyšet, že spor, jehož se účastnily stovky Tibeťanů, je téměř uzavřen.

„Na místě jsou všichni přední představitelé okresu a ten případ je takřka uzavřen. Místní obyvatelé na to [těžební projekt] však mají jiný názor,“ vyjádřil se v rozhovoru úředník, který si nepřál být jmenován.

„Spor jsme vyřešili vyjednáváním, abychom se ujistili, že obě strany jsou s výsledkem spokojeny – tedy, že těžební projekt by neměl do budoucna způsobit zněčištění životního prostředí, a že místní obyvatelům se dostane jistého odškodnění.“ Tibetští obyvatelé nicméně tvrdí, že napětí stále roste.

Delegace tibetských podnikatelů z Markhamu, která byla mezitím vyslána do Lhasy, se doposud nevrátila, uvedly tibetské zdroje s dodatkem, že skupina měla v plánu protestovat na úřadě vlády ve Lhase, hlavním městě oblasti.

„Rozhodli předstoupit před úřad Tibetské autonomní oblasti ve Lhase a protestovat proti zacházení čínských úřadů s tibetskými obyvateli v Markhamu. Chtějí ten těžební projekt zastavit “, uvedl muž v současné době sídlící ve Lhase.

„Mezi místem, kde se shromáždily tibetští protestující, čínskými úředníky a ozbrojenými složkami je most“, vypovídal ve čtvrtek tibetský usedlík.

„V areálu školy jsou rozmístěny bezpečnostní jednotky. Škola byla zavřena a všech 200 studentů bylo posláno domů. Někteří z nich se dostali až na naší stranu mostu, ale my se stále bráníme.“

Mladí Tibeťané zablokováni

24. května, podle místních svědků, čínské ozbrojené složky zadržely a zbily jednoho z protestujících, dvaapadesátiletého Sonama Wangdu.

„Surově ho zbili, nedrželi ho ale dlouho, pak ho pustili“, uvedl jeden z místních. Další sdělil, že organizátoři protestu řekli všem protestujícím starším šedesáti a mladším osmnácti let, aby se s ohledem na vlastní bezpečnost vrátili domů.

Dále řekl, že mnozí mladí Tibeťané, kteří oznámili, že se plánují odvolat k vyšším orgánům v Číně, se pokusili odjet z místa prostestu na motocyklech, místní bezpečnost jim v tom však zabránila.

Posvátné území

Místní obyvatelé říkají, že protesty proti plánovaným těžebním projektům už se konají tři až čtyři měsíce, začaly poté, co místní úřady schválily zahájení těžby čínskou těžební a dřevařskou společností Čung-kchaj.

Tibeťané toto místo, známé jako Ser Ngul lo (v tibetštině „Věk zlata a stříbra“), tradičně uctívají , v obdobích sucha se zde konají obřady, uvádějí místní Tibeťané.

Pema Thinley, místopředseda komunistické strany Tibetské autonomní oblasti, byl vyslán do Markhamu s cílem přesvědčit místní obyvatele, aby přijali otevření dolu, řekl jeden z protestujících. Usedlíci však v protestech pokračovali a Pema Thinley 5. dubna odjel zpět do hlavního města oblasti, Lhasy.

16. května dorazili na místo příslušníci policie a ozbrojených sil, 500 Tibeťanů však podle místních zahájilo blokádu silnice.
Po tomto incidentu oddělila policie protestující od zbytku vesnice a zablokovala veškeré telekomunikační sítě v oblasti. S protestujícími se nebylo možné spojit.

Původní zpravodajství poskytli Lobsang Choephel pro tibetskou sekci Rádia svobodná Asie a Ting Siao pro mandarínskou sekci. Vedoucí tibetské sekce: Jigme Ngapo, vedoucí mandarínské sekce: Jennifer Čchou. Přeložili: Karma Dorjee, Jennifer Čchou a Ťia Jüan. Pro anglické webové stránky napsal Joshua Lipes. Redigovala Sarah Jackson-Han.

Přeloženo podle článku Rádia svobodná Asie: Mine Standoff Said Resolved

Žádné komentáře:

Okomentovat