2. června 2009

6 tibetských žen vážně zraněno při protestu proti stavbě čínské vodní elektrárny



26. května 2009

Dharamsala: Nejméně 6 tibetských žen bylo vážně postřeleno v oblasti Tawu poté, co čínské bezpečnostní jednotky začaly střílet na skupinu Tibeťanů, kteří vyjadřovali svůj nesouhlas s násilným přemísťováním desítek tisíc Tibeťanů, uvedl místní zdroj v pondělí.


Příslušníci Veřejné bezpečnosti a Lidové ozbrojenecké policie v neděli 24. května místního času bez váhání začali střílet na tibetské obyvatele oblasti Tawu a Nyagchu v prefektuře Kardze Tibetské autonomní oblasti.

Svědci připisují incident stavbě přední čínské vodní elektrárny mezi oblastí Nyagchu a Tawu, která je důvodem k rozsáhlému vysídlení místních Tibeťanů. Čínská vláda donutila místní obyvatele v Tawu podepsat souhlas se stavbou, když ji začínala na počátku roku 2008 plánovat.

Letos čínské úřady opět přitvrzují ve svých plánech na přemístění proti nimž se staví ti Tibeťané, kteří vehementně odmítají opustit domovy a půdu svých předků.

Čínská vláda do této oblasti následně, 5. května 2009, poslala veliké množství ozbrojených policeních jednotek, které zničily domovy některých rodin, včetně rodin Ati Gyatso a Chego Pezi Tsang.

Úřady již dříve zorganizovaly shromáždění na němž byl vztyčen základní stavební pilíř stavby jako součást plánovaného přemístění obyvatel města Wara Mato. Obyvatelé vyjádřili silný nesouhlas s násilným přemisťováním a odmítli se přestěhovat s tím, že jsou vlastníky půdy, ve vzteku, vedeni ženou jménem Lamo, které se odhaduje přes 70 let, pilíř zničili.


Obyvatelé z oblastí Tawu a Nyagchu se později shromáždili na protest proti rannímu příjezdu ozbrojených složek, armáda na ně ráno 24. května začala střílet, šest tibetských žen bylo vážně zraněno.

Postřelené ženy byly identifikovány jako Tsering Lamo, Rigzin Lhamo, Dolma, Kelsang, Dolkar a Khaying.

Svědci nebyli ovšem schopni potvrdit, zda zraněné ženy přežily, protože byly bezprostředně po střílení násilím odvlečeny.

Článek přeložen podle: 6 Tibetans Seriously Wounded in Protests Against China's Hydroelectric Dam Project

Foto 2: Oblast Tawu (čínsky: Tao-fu Sien, ang. přepis: Daofu Xian)
Řeka Sien-šuej (ang. přepis Xianshui) protéká na jihu oblastí Tawu ze západu směrem na východ, pak se prudce stáčí a vlévá se do řeky Ngyagchu (čínsky Ja-lung, ang. přepis: Yalong) u oblasti Nyagchu (čínsky: Ja-ťiang, ang. přepis: Yajiang)

Foto 3: Město Nyagchuka na východní straně řeky

(Fotografie byly pořízeny v rámci studie Marshal and Cooke zabývající se tibetskými oblastmi mimo Tibetskou autonomní oblast)

Žádné komentáře:

Okomentovat