18. června 2009

Těšíkovský čorten

Nezisková organizace - Malé občanské sdružení tolerance- M.O.S.T. pořádá v Olomouci ve dnech 20.-21.6.2009 již druhý ročník cyklojízdy za lidská práva, tentokrát s názvem

„Těšíkovský čorten“

Akce si klade za cíl informovat veřejnost o pokračujícím potlačování lidských práv v Čínou okupovaném Tibetu a hlavně upozornit na možnost finanční pomoci tibetským uprchlíkům v indickém exilu.

Dnešní postavení Tibeťanů v jejich zemi je nám – Čechům obzvlášť jasné, díky naší vlastní zkušenosti s internacionální pomocí „Velkého bratra“ v roce 1968. Naštěstí pro nás, tato zkušenost skončila už po 21 letech. Nyní s vděčností vzpomínáme na všechny ty, kteří se tehdy, ze zahraničí, zasazovali o návrat demokracie a svobody do tehdejšího Československa. Dnes jsme v této roli my – svobodní občané demokratického srdce svobodné Evropy a v naší někdejší roli jsou právě Tibeťané utlačovaní Čínou.

Občanské sdružení M.O.S.T. má za sebou již několik úspěšných celorepublikových akcí s mediální podporou (Festival pro Tibet-březen 2009, Medvídek pro Tibet-prosinec 2008 , Cyklojízda za lidská práva srpen 2008, aj.)

Pomoci může i ten kdo se nezúčastní cyklojízdy a to

a/ formou rádcovské SMSky: „DMS KMOTROVSTVI“ na číslo
b/ libovolnou částkou zaslanou na účet č.: 108 90/ 5500
c/ zapojením se do projektu „Kmotrovství na dálku“ info na www.ProTibet.org“

Čorten (kamenná mohyla s dřevěnou tyčí a barevnými praporky) – je původně náboženský, ale také národní tibetský symbol, který bude originálním vyjádřením solidarity s bojem Tibetu za svobodu. Čorten vznikne tak, že každý účastník akce přidá na mohylu svůj kámen (sebraný na místě). Předpokládaná výška čortenu bude zpočátku cca 1m. Místo založení čortenu je v areálu Těšíkovské kyselky, kde bude umístěna i informační tabule.

Cyklojízda bude pokračovat v sobotu a v neděli doprovodným programem v areálu Těšíkovského Mlýna u Šternberka a v hospodě „Za bukem“, která je vyhlášenou cyklistickou destinací.

Program

Sobota 20.6.2009

Start cyklojízdy:, v 10.00hod, v Olomouci před restaurací Bristol (od 9.30 nakládání zavazadel)
Přestávka (oběd): 12-14h hospoda Za Bukem
Cíl: 14.00h areál Těšíkovské kyselky – založení čortenu.

Délka trasy je ca 25km, prakticky pořád po rovině. Vhodné i pro děti od 10ti let. Trasa povede po méně frekventovaných komunikacích: Olomouc-Bristol, Chválkovická, Švabinského, Samotišky, Toveř, Dolany, Bělkovice-Lašťany, Bělkovické údolí, Těšíkovský Mlýn, Těšíkovská kyselka.

Doprovodný program: areál Těšíkovského Mlýna 15-24h (aktuální info v hospodě Za bukem)

Neděle 21.6.2009

Doprovodný program 9-16h:
- obchod s tibetskými suvenýry
- sportovní atrakce (nordic walking, petanque, kite, mountainboard)
- muzikoterapie (tibetské misky,práce s čakrami, bubny aj.)
- masáže(tibetská masáž hlavy,tibetská masáž nohama )
- fyzioterapie-instruktoři (cvičení 5 tibeťanů, Taiči, Falu Gong ap.)
- bubnování,
- táborák,
- prezentace vaření na solárním vařiči
- kadeřníci (na podporu Tibetu se nechte ostříhat)
- přednášky (zdravá výživa)

Účastníci akce nejsou hromadně pojištěni proti úrazu. Každý účastník jede na vlastní riziko.
Cyklojízdy i celého programu akce se může zdarma zúčastnit každý, i nepřihlášený. Organizátoři ovšem budou každému vděčni za nahlášení účasti předem. Doprovodného programu se mohou zúčastnit i ti zájemci, kteří se přímo nezúčastní cyklojízdy (přijedou autem, busem, koňmo, na vozíčku apod.)

Účast na akci je možná v libovolném časovém rozsahu:
1/ v So tam a individuelně kdykoliv zpátky (bez noclehu)
2/ v So tam, nocleh a individuálně kdykoliv v Ne zpět

Více info na www.ProTibet.org a www.tesikov.info

Žádné komentáře:

Okomentovat