17. května 2009

Čína kritizuje vyšetřování španělského soudce ohledně Tibetu

Čína obhajuje své působení v Tibetu, odmítá však komentovat, zda bude vyhověno žádosti španělského soudce ohledně výslechu osmi vyšších státní úředníků v Číně.

Expatica (Španělsko), 8. května 2009

Peking (AFP) -- Čína ve čtvrtek obhajovala své postupy v Tibetu poté, co se španělský soudce vyjádřil, že by rád vyslechl osm vyšších státních úředníků podezřelých z genocidy v této oblasti.

Soudce Nejvyššího španělského soudu Santiago Pedraz v úterý oznámil, že chce nechat vyšetřit potlačení nepokojů, které po čtyřech dnech pokojných protestů proti čínské nadvládě propukly dne 14. března loňského roku v Tibetu.

„Události 14. března, ke kterým došlo loni ve Lhase, byly vážným trestným a násilným činem a čínská vláda měla právo postupovat podle zákona“, sdělil reportérům mluvčí ministerstva zahraničí Ma Čao-sü.

„Vyzýváme tedy příslušné země, aby dodržovaly mezinárodní právo a základní normy určující mezinárodní vztahy a nepodporovaly separatisty.“

Mluvčí však odmítl komentovat, zda čínské orgány přidělí španělskému soudci povolení vycestovat do Číny a vyslechnout oněch osm podezřelých, mezi nimž je i ministr obrany Liang Kuang-lie.

Žaloba byla na čínské úředníky podána loni v červenci tibetskou lidskoprávní organizací Výbor pro podporu Tibetu (Tibet Support Committee) a soudem přijata o měsíc později, jen několik dní před zahájením olympiády v Pekingu.

Žalobce „odsuzuje novou vlnu útlaku, která začala v Tibetu po protestech ze dne 10. března 2008 a chystá se prokázat to, že zločiny genocidy jsou na tibetském lidu páchány i nadále“.

Podle tibetské exilové vlády bylo zabito na 203 Tibeťanů a přibližně 1000 zraněno při následném čínském zásahu proti protestujícím. Peking trvá na tom, že byl zabit jen jeden „povstalec“ a obviňuje „vzbouřence“ ze zabití 21 lidí.

Obžaloba dále „odsuzuje čínské pokusy o zneužití celosvětové války proti terorismu k ospravedlnění a zastírání zločinů proti lidskosti páchaných na tibetském lidu.“

Přeloženo podle článku: China criticises Spanish judge's Tibet probe

Související články:

Španělský soudce žádá o výslech čínských ministrů ohledně Tibetu
Vraždy a mučení pokračovaly také v průběhu olympijských her

Žádné komentáře:

Okomentovat