26. září 2008

Vraždy a mučení pokračovaly také v průběhu olympijských her

MADRID, Evropské zpravodajství
04/09/2008
Očitý svědek vypovídá u soudu, že vraždy a mučení páchané čínskou vládou pokračovaly také v průběhu olympijských her.

Ředitel Tibetského centra pro lidská práva a demokracii (TCHRD) tibetské exilové vlády, Urgen Tenzin, vypověděl včera před soudcem španělského Nejvyššího vrchního soudu Santiago Pedrazem, že vraždy a mučení páchané čínskou vládou v Tibetu v průběhu konání olympijských her pokračovaly.

V tiskovém prohlášení po výpovědi před soudem Tenzin uvedl, že demonstrace “proti čínské represívní politice” vedly k více než stovce úmrtí a přibližně 6 tisícům zatčených. Tenzin dále uvedl, že “zadržení jsou podrobováni nelidskému týrání” a prohlásil, že situace se po olympiádě nezlepšila.

Žalobci – Komise pro podporu Tibetu (CAT), soukromá Nadace Dům Tibetu a Tubten Wangčhen Šerpa - včera soud seznámili s filmem dokumentujícím zmíněné represivní činy.

Ředitel Tibetského centra pro lidská práva a demokracii (TCHRD) je prvním svědkem, který bude 5. srpna vypovídat proti Lienu Kuang-liemu – současnému čínskému ministru obrany, Keng Chuej-čchangovi – ministru státní bezpečnosti a náměstkovi ministra bezpečnosti, Čang Čching-liovi – tajemníku čínské komunistické strany v Tibetské autonomní oblasti, Wang Le-čchüanovi – členu politbyra komunistické strany Číny, Li Te-čuovi – řediteli komise pro etnické záležitosti, generálu Tchung Kuej-šanovi – veliteli čínské lidové osvobozenecké armády v hlavním městě Tibetu Lhase, a proti generálu Čan Kuej-chuovi – politickému komisaři vojenského komanda Čcheng-tu, v soudním procesu jemuž předsedá soudce Pedráz.

Čang čching-li

Wang Le-čchüan

Lien Kuang-lie

Li Te-ču

Keng Chuej-čchang

Tenzin doporučil soudci osobně navštívit Tibet nebo sousední Indii – kam tibetští uprchlíci unikají, když opouštějí zemi – aby byly skutečnosti přednesené soudu ověřeny a rovněž získána svědectví od těch, ktěří represi na vlastní kůži zažili. “V současné době je velmi těžké získat spolehlivé informace”, sdělil, neboť příčinou řady zadržení byla snaha Tibeťanů “bránit svá základní lidská práva”. “Doufám, že tento soudní process přinese spravedlnost tibetskému lidu,” dodal Tenzin.

Na dnešek plánováné prohlášení ministra bezpečnosti tibetské exilové vlády bylo odloženo s ohledem na svědkovu zaneprázdněnost.

5. srpna přijal soudce Pedráz pravomoci španělské jurisdikce vyšetřovat provinění jako “zločiny proti lidskosti páchané na tibetském lidu”. Podle organizace, která žalobu podala, čínské vedení zavinilo “nejméně 203 úmrtí, více než 1000 vážně raněných a 5972 neoprávněných zadržení a nedobrovolných zmizení.”

“HROMADNÉ A SYSTEMATICKÉ VYVRAŽĎOVÁNÍ”

Podle žalobců nařídilo těchto sedm vysoce postavených členů čínské vlády “hromadné a systematické vyhlazování” Tibeťanů a jsou tedy odpovědni za “vážná zranění, mučení a nedobrovolná zmizení” páchaná od 10. května roku 2008.

Obžaloba je viní z “úmyslných zabití či surových ublížení na těle, nedobrovolných zmizení, věznění a odejmutí svobody" a v těchto případech z porušování mezinárodního práva včetně odsouzeníhodného mučení, zatímco Tibeťané jsou “skupinou či společenstvím, které je perzekuováno" čínskými orgány “z politických, rasových, národnostních, etnických či náboženských důvodů, diskriminace na základě pohlaví a dalších důvodů, které jsou v rámci mezinárodního práva všeobecně považovány za nepřijatelné.”

Soudce rovněž požádal žalobce o předložení veškeré dostupné dokumentace, týkající se uvedených činů a o poskytnutí podrobností o úloze každého obviněného.


DRUHÉ VYŠETŘOVÁNÍ SITUACE V TIBETU

Od ledna 2006 vede Ismael Moreno, soudce druhého španělského ústředního soudu, nezávisle na vyšetřování soudce Pedráze, proces proti čínskému prezidentovi Ťiang Ce-minovi, dalším šesti bývalým komunistickým vůdcům v Tibetu a čínské vládě, poté co tytéž organizace podaly žalobu pro genocidu páchanou od roku 1950.

Kromě Ťiang Ce-mina jsou dalšími obviněnými: Li Pcheng – bývalý premiér v období represe v Tibetu, tajemníci čínské komunistické strany v Tibetu: Žen Žung (úřadující v letech 1971 – 1980) a Jin Fa-tchang (úřadující v letech 1980 – 1985), Čchen Kchuej-jen (1992 – 2001), Teng Te-liun ministr pro rodinné plánování v 90. letech a Čchen Kchuej-jen, vůdce čínské bezpečnosti a Lidové ozbrojené policie z období represí konce 80. let.

Přeloženo podle článku v Eco.diario.es