19. března 2009

Mnich, který se podpálil, nucen k amputaci nohou

13. března 2009, Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii (TCHRD)

Aktualizace zprávy: Tibetský mnich se na protest podpálil, čínská policie ho zastřelila

Podle potvrzených informací Tibetského centra pro lidská práva a demokracii (TCHRD) je Tabey, mnich z kláštera Kirti Jepa v okrese Ngaba, v provincii S'-čchuan, který se 27. února 2009 na protest proti čínskému útlaku a nadvládě podpálil, v současné době hospitalizován v tajné vládní nemocnici ve městě Chengdu.

Podle zdroje Tibetského centra ho čínské úřady dovolily jeho matce v nemocnici navštívit, neumožnily jim však spolu mluvit. Samo setkání netrvalo déle než několik minut. Tabey je nyní umístěn pod zvýšenou bezpečnostní ochranou.

V případu mnicha nastal nečekaný obrat, když čínští úředníci vysvětlili jeho matce nutnost amputovat synovy nohy, což ale Tabey usilovně odmítal.

To podle všeho ukazuje na předchozí výpověď očitého svědka, který tvrdil, že „bylo slyšet tři výstřely a pak se Tabey svezl k zemi“. V takovém případě by bylo vysoce pravděpodobné, že by Tabey, kromě těžkých popálenin způsobených ohněm, utrpěl vážná poranění obou zasažených nohou.

Tibetské centrum se za takovýchto okolností domnívá, že nátlak, který čínské úřady vyvíjely na amputaci Tabeyho nohou, je snahou zakrýt neodčinitelná zranění způsobená kulkami. Proto TCHDR považuje násilnou amputaci nohou mnicha za porušení základních lidských práv. Pokud by čínské orgány amputaci nohou provedly proti Tabeyho vůli, jednalo by se o trestný čin.

Z těchto důvodů by proto chtělo Tibetské centrum požádat mezinárodní společenství, příslušné nevládní organizace a výkonné orgány OSN, aby donutily čínské orgány se amputace zdržet a přiznat světu pravdu.

Přeloženo podle článku: Self-immolated man asked to amputate his legs

Žádné komentáře:

Okomentovat