31. ledna 2009

Tibeťané si připomínají 10. pančhenlamu

Phayul | Dharamsala, 29. ledna 2009

Ústřední asociace pro pančhenlamu a kancelář kláštera Tašilünpo si včera připomněly 20 let od smrti 10. pančhenlamy. Počínaje včerejším dnem bude celý následující rok zasvěcen 10. pančhenlamovi prostřednictvím nejrůznějších kampaní a aktivit, uvádí se v tiskové zprávě vydané Ústřední asociací pro pančhenlamu a kanceláří kláštera.

Zatímco Čína včera označila druhého nejvýznamnějšího představitele tibetského buddhismu za nepřítele a rozvraceče, Tibeťané si ho připomínají jako hrdinného obránce lidských práv Tibeťanů a odpůrce čínského úsilí o počínštění Tibetu.

10. pančhenlama sepsal petici o 70 tisíci slovech o situaci tibetského lidu a v roce 1962 ji předal čínské vládě. Za kritiku čínské vlády byl okamžitě potrestán domácím vězením na 9 let. V roce 1978 byl od trestu osvobozen, cestoval rozsáhle po Tibetu, snažil se zachovat tibetskou kulturu a zlepšit životní podmínky Tibeťanů.

28. ledna 1989 vydechl 10. pančhenlama naposledy. V roce 1995 rozpoznal dalajlama malého chlapce, Gendüna Čhökji Ňimu jako 11. pančhenlamu, ale čínská vláda nechala chlapce unést a ustavila dle své vlastní volby chlapce jiného, Gyaltsena Norbu, kterého většina Tibeťanů neuznává.

"Po své smrti se pančhenlama stal pro Tibeťany velice důležitou symbolickou osobností, zvláště protože se čínská vláda postupně zaměřuje na zmaření všeho za co ve svém životě bojoval", uvedl pro Reuters tibetolog Robert Barnet z Kolumbijské univerzity.

Když byla jediná dcera 10. pančhenlamy, nyní studující v Pekingu, Jabši Pan Rigdzin Wangmo vyzvána, aby se vyjádřila k odkazu svého otce, sdělila reportérům Reuters: "Můj otec se ve svém přesvědčení nikdy neváhal dělat všechno pro podporu tibetské kultury a Tibeťanů kdekoliv to bylo možné."

Článek převzat a přeložen z tibetského zpravodajského serveru Phayul: "Tibetans Remember 10th Panchen Lama"

Žádné komentáře:

Okomentovat