17. ledna 2009

Oslava tibetského nového roku zemského buvola

TISKOVÁ ZPRÁVA
Společná oslava tibetského nového roku zemského buvola
Losar 2136
PRAHA (9. prosince 2008) – již po čtvrté se skupiny tibetského buddhismu v Čechách rozhodly oslavit Losar (neboli tibetský nový rok) společně. Srdečně zvána je i sympatizující veřejnost a zástupci organizací, které usilují o zachování tibetské tradice a kultury či podporují lidská práva v Tibetu. Oslavy proběhnou 25. 2. 2009 v prostorách Novoměstské radnice na Praze 2.

„Naší vizí je propojit praktikující tibetských nauk v Čechách, aby sobě navzájem i veřejnosti prezentovali význam a krásu tibetské moudrosti, kultury a praxe, vedli lidi ke vzájemnému respektu a spolupráci. Zároveň chceme příchozím dát možnost podpořit projekty humanitární organizace A.S.I.A. Onlus, která působí přímo v Tibetu a jejím prostřednictvím lze například adoptovat na dálku tibetské dítě,“ říká Tereza Stárková z pořádajícího občanského sdružení Dzogčhen.

Hlavní myšlenkou oslavy Losaru prostřednictvím vzájemného setkání praktikujících tibetského buddhismu, členů organizací, které pracují pro zachování kultury Tibetu a sympatizující veřejnosti, je připomenout kulturu a poznání tibetského národa a
podpořit její zachování prostřednictvím podpory a propagace organizací a aktivit, které pomáhají Tibeťanům v jejich nelehké situaci.

Pavel Spanilý z občanského sdružení Dzogčhen k tomu říká: „Myšlenkou akce je zprostředkovat setkání praktikujících i příznivců tibetských nauk v ČR. Chceme iniciovat společnou meditaci a také si společně vychutnat tématický kulturní program. Chybět nebude ani tradiční novoroční tombola, oblíbené speciality tibetské kuchyně a rituální tibetské nástroje a předměty.“
Česká tradice oslavit příchod nového tibetského roku setkáním praktikujících různých škol tibetského buddhismu vznikla v roce 2003 a od té doby se opakuje každý 2. rok.

Od roku 2005 se do příprav zapojilo především o.s.Dzogčhen a humanitární organizace A.S.I.A. Onlus založené tibetským mistrem Chögjalem Namkhai Norbu. Za zmínku stojí úspěch loňských oslav Losaru v sále CasaGelmi na Vinohradech, kdy výtěžek umožnil adopci 2 tibetských dětí na dobu 3 let a vdovce v důchodu na 1 rok. Původ oslav Losaru sahá až do předbuddhistického období Tibetu. V dobách, kdy Tibeťané praktikovali bönistické náboženství, se konal každou zimu duchovní obřad, kdy lidé obětovávali velké množství vonných tyčinek, aby si usmířili místní duchy, božstva a ochránce. Z tohoto náboženského festivalu se později vyvinula každoroční buddhistická slavnost. V klášterech se provádí púdža (specifický druh rituálu) a konají se posvátné tance. Slavnost trvá obvykle několik dní. Před příchodem Číňanů se v Tibetu slavil Losar patnáct i více dní. V Indii se dnes slaví tři dny, na západě obvykle jeden den. Nový tibetský rok se symbolem buvola má letopočet 2136 a nese charakteristiku elementu země.

Dzogčhen o.s. Občanské sdružení Dzogčhen funguje již 8. rokem a sdružuje české studenty významného tibetského mistra Chögjala Namkhai Norbu, který na Západě učí dzogčhen.

Pro další informace se prosím obracejte na níže uvedené kontakty.

Kontakty:

Dzogčhen o. s.
Tereza Stárková, Public relations & events
t.starkova@gmail.com
736 120 922

Dzogčhen o. s.
Pavel Spanilý, Koordinátor Losaru
607710477

Žádné komentáře:

Okomentovat