29. ledna 2009

Tibeťané ruší oslavy Nového roku, připomínají si události loňska

Motlitby a smuteční obřady jsou plánovány za Tibeťany, kteří byli v roce 2008 zabiti čínskými jednotkami

Indie, Dharamsala - Tibetské exilové organizace dnes oznámily zrušení oslav tibetského Nového roku Losaru. Rozhodli se tak držet smutek za více než 200 Tibeťanů, kteří byli zabiti čínskými vojáky nasledně po loňských březnových protestech, a vyjádřit protest proti ozbrojenému zásahu a pokračujících opatřeních čínské vlády v Tibetu. Podle tibetského lunárního kalendáře připadá začátek roku 2136 zemského buvola na 25. únor. Namísto obvyklého veselí, oslav, zpěvů a tanců, se bude držet smutek a konat motlitby, v domovech a chrámech se zažehnou tradiční máslové lampy. Tibetští představitelé také vyzvali tibetské komunity z celého světa, aby se ke smutku připojily.

Podle tradice ročního držení smutku se tedy Tibeťané letos zdrží veřejných oslav tibetského Nového roku. Tibet i nadále fakticky zůstává pod stanným právem, čínská vláda omezuje pohyb Tibeťanů i zahraničních zpravodajů v mnoha oblastech.

"Letos uctíme památku obětí bezpočtu Tibeťanů, kteří povstali, aby dali Číně a světu najevo, že ani po 50ti letech brutální čínské okupace nepřestávají být odhodláni bojovat za svoji svobodu", vyjádřila se doktorka B. Tsering, prezidentka Asociace tibetských žen. "Oplakáváme své bratry a sestry, kteří byli zabiti v čínském ozbrojeném zásahu při březnových protestech a vyjadřujeme solidaritu těm, kteří i nadále trpí pod čínským totalitním režimem.

Tibetský Nový rok Losar je jedním z nejslavenějších svátků tibetského kalendáře a je tradičně slaven po dobu minimálně tří dnů. Letos Losar připadá na 25. - 27. února, předchází tedy o dva týdny 50. výročí tibetského národního povstání z 10. března 1959 při němž byl dalajlama nucen uprchnot do exilu. Tento den též připomene rok ode dne, kdy tibetští mniši ve Lhase rozpoutali celonárodní povstání, které se rozšířilo po celé Tibetské náhorní plošině.

"Neslavením Losaru uctíme všechny Tibeťany, kteří zemřeli v minulém roce za svobodu naší země", řekl Ctihodný Ngawang Woebar, prezident Gu-Chu-Sum, Hnutí bývalých politických vězňů. "V předvečer výročí dvou historických povstání, jednom v roce 1959 a druhém v roce 2008, vyzýváme Tibeťany po celém světě, aby se k nám připojili a znovu se tak oddali nenásilnému boji našeho národa."



Hnutí povstání tibetského lidu, které organizuje Asociace tibetských žen, Gu-Chu-Sum, Hnutí bývalých politických vězňů, Národní demokratická strana Tibetu a Studenti za svobodný Tibet v Indii, si klade za cíl oživit ducha tibetského národního povstání z roku 1959 a nenásilnými akcemi a činy přivést čínskou ilegální okupaci Tibetu ke konci.


Přeloženo podle článku: TIBETANS CANCEL NEW YEAR CELEBRATIONS TO MARK 'BLACK YEAR' ze stránek organizace Studenti za svobodný Tibet

Žádné komentáře:

Okomentovat