24. ledna 2009

URGENTNí akce Amnesty International - 03/09 - Čína

SOUHLASÍTE-LI s bleskovou peticí Amnesty International 03/09 - Čína, připište údaje o sobě a zprávu ODEŠLETE zpět na e-akce@amnesty.cz . Vaše jméno, příjmení, adresa a profese budou spolu s údaji dalších signatářů uvedeny pod dopisem, který bude odeslán příslušným úřadům.

********************************************************************************
UZÁVĚRKA: Úterý 27. 1. 2009, 14:00 hod (níže uvedený dopis bude jednomu z činitelů odfaxován hned po zaplnění dvou podpisových archů; dalším bude odeslán po uzávěrce).

Jméno, příjmení, titul:
Adresa*:
Profese, organizace* (nejlépe v angličtině, není ale podmínkou):

********************************************************************************
INFORMACE O PŘÍPADU:

Čína: Obavy z mučení / zadržování v izolaci – Chen Zhenping, žena praktikující Falun Gong.
Navazující akce k UA 305/08, 22. 1. 2009 (urgentní e-akce 44/08).

Chen Zhenping byla v průběhu tajného procesu v srpnu 2008 odsouzena za „využívání odpadlické organizace k podkopávání práva“ k osmi rokům vězení.
Její rodina se obává, že by Chen Zhenping mohla být převezena do věznice vzdálené od místa jejich bydliště, jak čínské úřady v případech stoupenců Falun Gongu často činí. Takový převoz by mohl Chen Zhenping vystavit zvýšenému riziku mučení, protože by rodině ztížil možnost návštěv a dohledu nad tím, jak se s ní ve vězení zachází.
Od té doby, co byla Chen Zhenping bez zatykače 9. července 2008 zadržena, ji nikdo z jejích rodinných příslušníků neviděl. O tom, že se konal soud a byl vynesen rozsudek, nebyla její rodina až do října zpravena. Paní Chen Zhenping se v průběhu soudního jednání nedostalo žádné právní pomoci. Jakmile se rodiče o odsouzení své dcery dověděli, advokáta pro ni sjednali. Ten se s žádostí o informace o jejím případu obrátil v listopadu 2008 na lidový soud v Jingshui, což je jeden z obvodů města Zhengzhou v provincii Henan. Jeden soudní úředník mu sdělil, že stoupenci Falun Gongu nemají právo najímat si právní zástupce.
Advokát pak 5. prosince požádal osmnáctiletou dceru odsouzené paní Chen, aby s žádostí o dokumenty vztahující se k rozsudku zašla k soudu ona. Při několika pokusech získat uvedené listiny byla však opakovaně odkazována na pozdější termín. Dne 4. ledna, když odmítla opustit budovu soudu bez příslušných dokumentů, ji zaměstnanec soudu uhodil, kopl, přitiskl k zemi a šlapal jí na hrudník, dokud tři jiní místní zaměstnanci nezasáhli. Místní policie tento incident odmítla vyšetřovat.
Dcera se do soudní budovy následujícího dne vrátila, a zaměstnanec, který ji předtím bil, jí doklady o odsouzení Chen Zhenping tentokrát poskytl a sdělil jí, že lhůta pro odvolání již uplynula. Rodina se obává, že Chen Zhenping byla odsouzena bez toho, že by se mohla k něčemu vyslovit, jelikož její osobní údaje jsou v soudních dokumentech uvedeny nesprávně.
Advokát se opakovaně pokusil navštívit paní Chen ve vazební věznici č. 1 v Zhengzhou, kde byla podle jeho mínění zřejmě zadržována. Dne 16. ledna se pak od kanceláře obvodní správy věznic v Jingshui dověděl, že již byla převezena do jiné věznice, ale odmítli mu zde říci, do které. Jeden rodinný přítel, který v uvedené kanceláři vězeňské správy pracuje, jim řekl, že Chen Zhenping je dosud držena ve vazební věznici č. 1 v Zhengzhou. Její spoluvězeň, nedávno odsud propuštěný, rovněž potvrdil, že se tam stále nachází.

INFORMACE O POZADÍ PŘÍPADU:

Falun Gong je duchovní hnutí, ke kterému se v devadesátých letech v Číně přidalo velké množství lidí. Po pokojné „manifestaci vsedě“, která se na náměstí Tiananmen (Tchien-an-men, náměstí Nebeského klidu) konala v červenci 1999, postavila vláda hnutí mimo zákon a spustila dlouhodobou zastrašovací a pronásledovací kampaň, řízenou zvláštní organizací nazývanou „Úřad 610“. Tvrdé potlačování Falun Gongu se vystupňovalo během příprav na Olympijské hry. Dle zdrojů blízkých Falun Gongu bylo v tomto období v celém státě zadrženo asi 8000 osob praktikujících Falun Gong, a dle stejného zdroje zemřelo v průběhu roku 2007 asi 100 těchto lidí ve vazbě či krátce po propuštění, a to v důsledku mučení, hladovění a chybějící lékařské péče.

INFORMACE O PŘÍPADU NA STRÁNKÁCH AMNESTY INTERNATIONAL V ANGLIČTINĚ ČTĚTE ZDE.

ZNĚNÍ DOPISU, KTERÝ BUDE ZASLÁN UVEDENÝM ÚŘADŮM:
(Pozn.: Jednomu z uvedených činitelů bude text v případě dostupnosti spojení odfaxován; dalším bude odeslán leteckou poštou).

1. Head of the Henan Province National Security Bureau, Wang Xusheng, Henan Province National Security Bureau, 12 JingEr Lu, Zhengzhoushi, Henansheng, People’s Republic of China.

2. President of the Supreme People's Court, Xiao Yang Yuanzhang, Zuigao Renmin Fayuan, 27 Dongjiaomin Xiang, Beijingshi 100006, People's Republic of China.

3. Mayor of Zhengzhou City, ZHAO Jiancai Shizhang, Zhengzhoushi Renmin Zhengfu, 233 Zhongyuanxilu, Zhengzhoushi 450007, Henansheng, People's Republic of China.

4. Director, Zhengzhou City No 1 Detention Centre, Zhengzhou shi Diyikanshousuo, Hanghailu yu Disandajie, Zhengzhoushi, Henansheng, People’s Republic of China.

5. Mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR, Huo Yuzhen, Pelléova 18, 160 00 Praha 6 – Bubeneč.

********************************************************************************

Dear Director, Dear President, Dear Mayor, Dear Madam Ambassador,

We are asking the authorities where Falun Gong practitioner Chen Zhenping is held, and urging them to provide immediate guarantees for her safety and to ensure that she has access to a lawyer of her own choosing, her family and any medical treatment she may require.
We are expressing concern that she has been imprisoned solely for her religious beliefs and urging the authorities to release her immediately and unconditionally.

Yours sincerely,

***

Vážený pane řediteli, Vážený pane předsedo, Vážený pane starosto, Vážená paní velvyslankyně,

požadujeme od příslušných úřadů zprávu o tom, kde je zadržována stoupenkyně Falun Gongu paní Chen Zhenping, a naléhavě je žádáme, aby jí neprodleně zajistily bezpečí a přístup k právnímu zástupci dle jejího vlastního výběru, k její rodině a k jakékoli potřebné lékařské péči.
Vyjadřujeme své obavy, že byla uvězněna jen kvůli svému náboženskému přesvědčení, a vyzýváme úřady, aby ji neprodleně a bezpodmínečně propustily.

S úctou,

Akci připravil Jan Klement, místní skupina Amnesty International v Brně.

********************************************************************************
Dobré zprávy z našich akcí

E-akce 48/08: Jestina Mukoko, aktivistka za lidská práva ze Zimbabwe, která byla 3. prosince unesena ze svého domu, je sice i nadále vězněna, ale je již alespoň známo místo jejího zadržování. Policie zprvu popírala, že by ji měla ve svých ruku, což vyvolávalo obavy z jejího „zmizení“. Více informací v angličtině.

********************************************************************************
Základní možnosti, jak se zapojit do světové sítě urgentních akcí na obranu lidských práv:

1. Bleskové petice (e-akce). Podpis petice přes e-mail je rychlý, jednoduchý a časově nenáročný způsob, jak urgentní akce podpořit. Registrace.

2. Klasická síť UA. Dopis doručený e-mailem spolu s informacemi o případu je třeba opatřit svými kontaktními údaji, vytisknout a odeslat. Oproti e-akcím je zde tedy zapotřebí většího osobního vkladu. Registrace: ua@amnesty.cz

3. Osobní iniciativa. Zájemce, u kterého se snoubí jazykové znalosti s dostatkem času, může na internetu sám sledovat urgentní akce a dle vlastního uvážení na ně reagovat. Aktuální seznam případů.
********************************************************************************

Tuto zprávu jste dostali, protože jste se v minulosti zúčastnili našich bleskových peticí na obranu lidských práv nebo jste se zaregistrovali pro jejich odběr. Náš tip: ZDE si můžete zaregistrovat zasílání akcí dle vlastního výběru.

Žádné komentáře:

Okomentovat