24. prosince 2008

Petice za nalezení mírového řešení tibetské otázky

Sbírání podpisů bylo zahájeno dne 10.12. v Praze před Palladiem (viz foto) a na Kuřím rynku v Ostravě. Petice byla iniciována ku příležitosti, Mezinárodního dne lidských práv, 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv a svobod.

Lidé se často ptají Tibeťanů: "Jak vám můžeme pomoci? Jsme tady, v malé zemi, České republice, tak vzdálené Tibetu..." Kelkhang Rinpočhe na tuto otázku při návštěvě Prahy odpověděl: "Tím, že nebudete lhostejní. Můžete apelovat na své politické představitele a přimluvit se za Tibet. Vy to můžete udělat, protože žijete v demokratické zemi, my však žádná taková práva nemáme. Využitím tohoto privilegia svobody se veřejně vyjadřovat nám můžete pomoci nesmírně."

V současné době je možné podepsat petice na těchto adresách:

Online na: http://www.petice.net/zatibet

Praha:
1) Tibet česky: Kozácká 23, Praha 10 (poblíž nám. Míru)
2) Knihkupectví Avatar, Sluneční náměstí 8, Praha 13
3) Vegetariánský restaurant Lehká hlava, Boršov 2, Praha 1
4) Klub cestovatelů Hedvábná stezka a restaurace Karavanseraj, Masarykovo nábřeží 22, Praha 1
5) Vegetariánská restaurace Beas Dhaba, Bělehradská 90, Praha 2
6) Evangelická teologická fakulta UK, Černá 9, Praha 1
7) Čajovna a obchod U Džoudyho, Jugoslávská 7, Praha 2

Ostrava:
7) M.O.S.T., Tilschové 5, Ostrava – Mariánské Hory

Olomouc:
8) Prodejna HERBA, Dolní nám.10 (podloubí u Neptunovy kašny), Olomouc (otevřeno Po-Pá 8-18, So 9-12)
9) Čajovna KRATOCHVÍLE, Sokolská 36, Olomouc (Po-Pá 11-23, So/Ne 15-22)
10) Restaurace Betánie, Wurmova 5 , Olomouc, (otevřeno Po-So 8-23h, Ne 11-21h)


nebo jinde po dohodě

Víte o spřátelené čajovně nebo obchodu, kde by bylo možné petici umístit? Dejte nám vědět!

Máte-li zájem petici podepsat nebo se připojit sbíráním podpisů, piště na: tibetcesky@gmail.com (Praha), matej@protibet.org (Ostrava) nebo volejte: M.O.S.T.: 603 730 272 a Tibet česky: 774 943 070


***

SHRNUTÍ:

Tato petice je adresována prezidentu, vládě, poslanecké sněmovně a senátu parlamentu České republiky.

Po březnových protestech v Tibetu, mnozí vládní představitelé z celého světa, včetně ČR, apelovali na Čínu, aby pokročila v řešení situace v Tibetu. Po nedávných jednáních mezi dalajlamovými zástupci a čínskou vládou však mluvčí čínské vlády Ču Wej-čchün konstatoval, že Čína nikdy v „Tibetské otázce“ neustoupí a zcela odmítl návrh na tibetskou autonomii v rámci Číny. Vzhledem ke katastrofálnímu rozsahu porušování lidských práv v Tibetu a hluboké touze Tibeťanů po změně je takto neústupná pozice čínské vlády nepřijatelná a musí být mezinárodním společenstvím odmítnuta. Situace Tibetu nebude vyřešena dokud mezinárodní společenství nepodnikne rozhodné kroky a nevyvine nátlak na Čínskou vládu, aby smysluplně jednalo s představiteli tibetské exilové vlády.

"My, níže podepsaní, žádáme, abyste se zmiňovali o situaci lidských práv v Tibetu při politických, mezinárodních a jiných jednáních, zvláště pak v době českého předsednictví Evropské unii, připomínali čínské vládě její zodpovědnost a selhání rozumným způsobem řešit situaci v Tibetu, zapojili se do vícestranného úsilí mezinárodního společenství a vyvinuli nátlak na čínskou vládu, aby tibetskou situaci vyřešila. Zároveň Vás žádáme, abyste se před představiteli čínské vlády zmiňovali o případech politických vězňů Dhondupa Wangčhena, Jigmeho Guri, Rangjunga, Sangje Lhamo a Tenzina Deleka Rinpočheho, zmíněných v textu petice.”

***
CELÝ TEXT PETICE

V Praze, Ostravě, dne 10. 12. 2008

Petice za nalezení mírového řešení situace v Tibetu

Vážený pane prezidente, členové vlády, poslanci a senátoři,

dne 10.prosince 2008 u příležitosti 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv a svobod jsme iniciovali tuto petici, kterou Vás, politické představitele České republiky, vyzýváme, abyste se zasazovali o zlepšení situace lidských práv v Tibetu při politických, mezinárodních a jiných setkáních a to zejména v době českého předsednictví Evropské unii.

Pokojné protesty mnichů v tibetském hlavním městě Lhase podnítily v březnu 2008 celonárodní povstání, které se rozšířilo po celém Tibetu. Čínské orgány zareagovaly na situaci hrubou silou. Více než 200 Tibeťanů bylo zabito, tisíce zadrženy, Tibet byl uzavřen a izolován od zbytku světa. Od té doby uplynuly měsíce a situace v Tibetu zůstává nadále kritická, čínské orgány pokračují v násilné represi, upírají Tibeťanům i ta nejzákladnější lidská práva.

Po březnových protestech v Tibetu, mnozí vládní představitelé z celého světa apelovali na Čínu, aby pokročila při řešení situace v Tibetu. Poslanecká sněmovna České republiky přijala v dubnu 2008 historicky první prohlášení k situaci v Tibetu. Po nedávných jednáních mezi dalajlamovými zástupci a čínskou vládou však mluvčí čínské vlády konstatoval, že Čína nikdy neustoupí ve svém přístupu k Tibetu a návrh na tibetskou autonomii zcela odmítl.

Mluvčí čínské vlády Ču Wej-čchün (angl. přepis Zhu Weiqun) v přímém přenosu z následné tiskové konference prohlásil, že v případě dalajlamova návratu do Tibetu, by dalajlama zavedl "aparteid a etnické čistky". Tento přístup velmi názorně ukazuje přístup k tibetskému problému ze strany Číny.

Vzhledem k rozsahu porušování lidských práv v Tibetu a oprávněné touze Tibeťanů po změně je takto neústupná pozice čínské vlády nepřijatelná a musí být mezinárodním společenstvím odmítnuta.

Vážení političtí představitelé České republiky, naléháme na Vás, abyste se zapojili do mezinárodního úsilí a vybídli čínskou vládu, aby Tibetský problém konstruktivně řešila. Připomínejte čínské vládě prosím její zodpovědnost za řešení této situace.

Zároveň Vás žádáme, abyste se před představiteli čínské vlády zmiňovali o případech následujících politických vězňů:

1) Dhondup Wangčhen, občan tibetské národnosti z provincie Amdo (nyní pod správou čínské provincie Čching-chaj), zatčen 26. března 2008 za natáčení Tibeťanů, kteří otevřeně mluvili o svém pohledu na Čínu a Tibet

2) Jigme (nebo také Jigme Guri), mnich z kláštera Labrang v provincii Amdo (nyní pod správou čínské provincie Kan-su), předběžně zadržen v březnu 2008 a opětovně zadržen 4. listopadu 2008 za uveřejnění informací o mučení, kterým prošel on sám a další Tibeťané ve vazbě

3) Rangjung, reportér z provincie Kham (nyní pod správou čínské provincie S'-čchuan), zadržen 11. září 2008 z neznámých důvodů

4) Sangye Lhamo, mniška zadržená spolu s dalšími mniškami 28. května 2008 za účast při protestech

5) Tenzin Delek Rinpočhe, náboženský představitel z provincie Kham (nyní pod správou čínské provincie S'-čchuan), zadržen v roce 2003 a v současné době ve výkonu doživotního trestu

10. března 2009 si připomeneme 50 let od masového tibetského povstání proti čínské okupaci v roce 1959, které bylo krvavě potlačeno a dalajlamův útěk do exilu. Mnohé vlády světa již podpořily tibetské úsilí. V současné kritické situaci je však třeba ještě většího nasazení a pomoci. Situace v Tibetu nebude vyřešena, dokud mezinárodní společenství nepodnikne rozhodné kroky a nevyvine nátlak na čínské vedení, aby smysluplně jednalo s představiteli tibetské exilové vlády.

Tento dopis považujte za petici ve smyslu zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Děkujeme Vám za politickou a morální podporu těchto velmi naléhavých témat!

S úctou zástupci petičního výboru

Malé občanské sdružení tolerance (M.O.S.T.)
Skupina dobrovolných překladatelů Tibet česky

Petice byla iniciována organizací Studenti za svobodný Tibet (SFT), do češtiny přeložena a editována skupinou dobrovolných překladatelů Tibet česky. Zastupovat petiční výbor je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru.

Žádné komentáře:

Okomentovat