4. prosince 2008

Tisková zpráva k Mezinárodnímu dni lidských práv

V Praze, 3.12. 2008

10. prosinec je celosvětovým dnem lidských práv, jehož smyslem je připomenout základní práva každého jednotlivce. Je to též den aktivit stavících se za ty, jimž byla tato práva odepřena. Po celém světě, v Praze i dalších městech ČR, se uskuteční shromáždění na podporu Tibeťanů uvnitř Tibetu, čínských disidentů a všech lidí, kteří riskovali své životy, aby vyjádřili svůj nesouhlas s totalitními režimy.

Připojte se k Mezinárodnímu dni lidských práv, akci organizace Studenti za svobodný Tibet (SFT) a tisícům lidí, kteří nejsou lhostejní k utrpení ve světě! Pomozte svým podpisem zastavit čínský útlak v Tibetu, připomenout odvahu a nasazení Tibeťanů a čínských disidentů.


KDY? 10. prosince 2008 v 18:30
KDE? PRAHA - Náměstí Republiky, před Palladiem
CO? Petiční akce





KDY? 10. prosince 2008 v 18:00
KDE? OSTRAVA – Jiráskovo nám. (Kuří rynek), zakončí se v Komenského sadech
CO? Informace o lidských právech v Číně, Tibetu, Barmě, petiční akce






Čína patří k zemím s největším počtem poprav. V Číně je stále možné zbavit člověka na několik let svobody bez řádného soudního procesu. Čínský režim stupňuje útlak a kontrolu a upírá Tibeťanům i ta nejzákladnější lidská práva. Situace v Tibetu je i nadále kritická. Výbor OSN proti mučení nedávno zaznamenal, že v Tibetu se stupňuje "atmosféra strachu" a vyjádřil hluboké znepokojení nad "dlouhodobými zprávami o mučení, bití, poutání a jiném hrubém zacházení, zvláště na tibetských mniších a mniškách". Čínské ozbrojené složky i nadále dozorují v ulicích tibetských měst a vesnic, vlastenecká výchova a další propaganda se zpřísňuje v klášterech, Tibeťané jsou i nadále předběžně zatýkáni a tisíce jsou pohřešovány či zadržovány bez řádného soudního procesu.


Jako odpověď na prohlášení čínské vlády, že "v otázce Tibetu nikdy neustoupí" a jako přípravu na 50. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, se bude podepisovat petice apelující na politické představitele ČR, aby se během českého předsednictví EU postavili za Tibet a tibetské politické vězně a zmiňovali se o tamější kritické situaci při setkáních se svými čínskými protějšky. Budou též poskytovány informace o předvánoční kampani Podpořte tibetské děti, nekupujte "Made in China"!

Organizace: Tibet česky / Malé občanské sdružení tolerance (M.O.S.T.) / Studenti za svobodný Tibet (SFT)
Více informací o akci v Ostravě: www.ProTibet.org
Podporují nás a účastní se: občanské sdružení Lungta

Koordinace v Praze: Tibet česky
Kontakt: Sandra Pikorová
E-mail: tibetcesky@gmail.com
Mobil: 774 943 070

Koordinace v Ostravě: Malé občanské sdružení tolerance (M.O.S.T.)
Kontakt: Matěj Kastner
E-mail: matej@ProTibet.org
Mobil: 776 275 572

Žádné komentáře:

Okomentovat