8. července 2008

Týden tibetské kultury | Mniši z kláštera Tašilhunpo v Praze


Tisková zpráva, 23. června 2008

Ve dnech 20. – 27. října 2008 navštíví Prahu osm tibetských mnichů z kláštera Tašilhunpo. Návštěva se uskuteční v rámci Týdne tibetské kultury, nad kterým převzal záštitu pražský primátor Pavel Bém.

Návštěva mnichů kláštera Tašilhunpo je pro Českou republiku výjimečnou událostí a příležitostí seznámit se s tibetskou kulturou prostřednictvím mnichů jednoho z nejtradičnějších tibetských buddhistických klášterů.

Týden s podtitulem „2008 - 8 dní, 8 mnichů – za svobodu a práva Tibetu“ představí vůbec poprvé v České republice rituální tanec v maskách Čham. Mniši předvedou také tradiční sypání mandaly, rituální zpěvy a modlitby a zúčastní se diskusí s návštěvníky. Program, který bude probíhat na několika místech v Praze bude doplněn o semináře, konferenci a doprovodné výstavy. Více informací, program a také možnosti, jak pomoci naleznete zde.

Klášter Tašhilhunpo byl založen r. 1447 Jeho Svatostí 1. dalajlamou a je sídlem pančhenlamy, druhého nejvyššího tibetského duchovního. Od roku 1972 byl klášter přestěhován do Indie, kde na jeho chod dohlíží sám dalajlama. Klášter se věnuje studiu buddhistických textů, rituálům a praxi, ale především je vzdělávacím centrem, které si klade za cíl moderní vzdělávání při zachování tibetského náboženského a kulturního dědictví.

Kontakt
Web: www.tashilhunpo.org/cz
E-mail: tibetcesky@gmail.com