13. července 2008

Mezinárodní olympijský výbor sděluje Číně, aby přestala směšovat politiku se sportem

Reuters | 25. června 2008

Peking -- Po proslovu šéfa Tibetské komunistické strany, k závěrečnému úseku štafety pekingské pochodně ve Lhase z minulého týdne, sdělil ve středu Mezinárodní olympijský výbor (MOV) Číně, aby přestala směšovat sport a politiku.

„Kontaktovali jsme Pekingské pořadatelství her, připomněli jim nutnost oddělovat sport a politiku a vyzvali jsme je ke spolupráci, aby k takové situaci znovu nedošlo.“

Výbor se již dříve vyjádřil, že nemá „žádný politický mandát“, kterým by mohl nařizovat jednotlivým zemím, jak se mají chovat a musel se vypořádat s narůstající mezinárodní kritikou, že dělal příliš málo pro vyvinutí nátlaku na Čínu kvůli porušování lidských práv v Tibetu.

Výbor též tvrdě pracoval na tom, aby udržel všechny události související s hrami a ceremonie co nejvíce apolitické, neboť dohled nad čínskou zahraniční politikou a stavem lidských práv se stupňuje s blížící se olympiádou.

Zastánce tvrdé linie, Zhang Qingli, učinil komentář ve svém proslovu k závěru dvouhodinového sobotního průvodu olympijského ohně ulicemi Lhasy, míst, kde došlo k březnovým protičínským nepokojům.


„Tibetské nebe se nikdy nezmění a rudá vlajka s pěti hvězdami se bude navždy třepetat vysoko nad obzorem … zaručeně budeme schopni úplně rozmetat rozvracečské záměry dalajlamovy kliky“, vyjádřil se Zhanq Qingli, před palácem Potala, tradičním sídlem duchovního vůdce tibetského buddhismu.

ODSOUZENÍ KRITICI

Peking obvinil tibetského exilového duchovního vůdce, dalajlamu, a jeho stoupence z nepokojů ze 14. března ve Lhase a nařknul je z plánování oddělení himálajské oblasti od Číny.



Čína často zlořečí dalajlamovi, ale ne při akcích souvidejících s olympiádou. Často také odsuzuje kritiky za politizování her. Olympijská charta uvádí, že žádná forma protestu nebo politické propagandy není dovolena „v olympijských prostorách neno jiných místech“.

Dalajlama popřel, že by za nepokoji stál, sdělil, že chce pouze autonomii a náboženskou svobodu v tibetských oblastech země a vyzval své příznivce, aby podpořili pekingské olympijské hry i štafetu olympijské pochodně.

Přepis Zhangova proslovu na oficiálních webových stránkách Tibetské informační kanceláře (Info.tibet.cn) vynechal řádek o Dalajlamovi.

Šéf Komunistické strany ve Lhase, Qin Yizhi, rovněž odsoudil dalajlamu při sobotní zahajovací ceremonii lhasského úseku štafety, když prohlásil, že strana „rozmetá intriky dalajlámovy kliky“.



Tibet zastínil štafetu pochodně, která měla, jak Čína doufala, před olymiádou předvést světu obraz moderní a mohutné země.

Ale březnové nepokoje se staly ohniskem protičínských protestů a následných zpětných čínských demonstrací na úsecích štafety pochodně v Londýně, Paříži a San Francisku, daly tak vzniknout nepěkným konfliktům, které MOV varovaly.

Čína ve středu oznámila, že mezinárodní etapa paralympijské štafety pochodně byla zrušena a jako příčinu uvedla devastující sečchuánské zemětřesení ze 12. května.

Podle plánu měla pochodeň před paralympiádou, která se uskuteční 6. – 17. září, navštívit hostitelská olympijská města: Londýn, Vancouver a Sochi, též Hong Kong, její trasa bude však nyní omezena pouze na území pevninské Číny.

Přeloženo z angličtiny ze stránek Reuters