23. listopadu 2008

Tibeťané zápolí s následnictvím dalajlamy

Time, CNN | 22. listopadu, 2008

Přání "Ať žije dalajlama!" je pro Tibeťany hlubokou motlitbou. Zatímco se však modlí, aby oddálili jeho smrt, zástupci tibetského společenství už se na onu chvíli nestydí připravovat.

"Lidé opakovaně požadují, aby jim Jeho Svatost dalajlama pomohl najít nezpochybnitelného následníka", uvedl na mimořádném summitu v Dharamasale Lhakdor, exilový poslanec a ředitel Knihovny tibetských děl a archívů, který jako mnozí Tibeťané užívá pouze jednoho jména. Tibeťané nechtějí, aby se opakovala nešťastná událost jako z roku 1995, kdy si čínská vláda, namísto jimi vybraného následníka pančhenlamy, zvolila svého vlastního kandidáta. Fotky chlapce, kterého Číňané odmítli uznat jako 11. pančhenlamu a o němž se věří, že byl uvězněn, jsou stále ještě vystaveny na různých místech v Dharamsale. Tibeťané se obávají, že Čína se znovu podobného vměšování dopustí po dalajlamově smrti a zneužije dlouho tradovaného procesu hledání další reinkarnace skrze řadu znamení.

Jaké jsou tedy možnosti? Mezi vyslanci se mluví o tom, že je možné rozpoznat reinkarnaci staršího lamy za jeho vlastního života. Dalajlama se o tom nedávno zmínil, čímž vyvolal jak naděje, že on sám bude jmenovat přímého následovníka, tak i filozofické zamýšlení se nad legitimitou takového kroku. "Je to jakoby se tělo, mysl a duch rozdělily ve dvojí", vyjádřil se jeden z exilových poslanců.

"Je kolem toho zmatek", řekl Lhakdor, mnich, který často cestuje s dalajlamou jako jeho tlumočník. Aby věc objasnil, uvedl, že dalajlama jednoduše odkazuje na možnou změnu tradiční skupiny hledačů, kteří sledují daná znamení, která poskytl zesnulý lama před svou smrtí. Kritici tradičního procesu se přou, že ačkoli má jistý historický precedens, je zastaralý a mohl by otevřít cestu k obvinění dalajlamy z toho, že se snaží založit dynastii. "Je to trochu nedůvěryhodné", sdělil Jamyang Norbu, aktivní zastánce tibetské nezávislosti.

Zda se dalajlama rozhodne k tomuto novému kroku nebo ne, již teď se zdá, že zahájil proces hledání následovníka jinými, mnohem méně nápadnými, způsoby. Starší lamové všech čtyř buddhistických škol si pravidelně přicházejí poslechnout jeho učení. Fakt, že dalajlama zařídil, aby byl Karmapa, významný lama, který před osmi lety uprchl z kláštera v Tibetu, vzděláván v několika jazycích, včetně korejštiny, je náznakem jeho možné budoucí role v širším světovém měřítku.

Nejdůležitější však je momentálně mimořádný summit, který je snahou o to, aby byla tibetská exilová vláda demokratičtější, otevřenější a schopná se rozhodovat bez dalajlamy. Exiloví poslanci učinili v tomto směru první krok v sobotu, když odhlasovali rezoluci, která potvrdila dalajlamův "přístup střední cesty" vůči Číně, ale též úplně poprvé, uznala a legitimizovala požadavek úplné nezávislosti a ukončení vyjednávání s Čínou. "Je to významná změna", řekl Lobsang Sengge, tibetský exilový poslanec a odborný asistent práva na Harvardské univerzitě, jehož výzkum se zaměřuje na vnitrostátní demokracii exilové vlády. Vypadá to, že klíčem k budoucímu vedení tibetské komunity budou Tibeťané sami.

Přeloženo podle článku: Tibetans Grapple With Dalai Lama Succession