23. července 2010

Nové Dillí dohlíží na dalajlamu

DNA India, 20. července 2010

Snah Indie o kontrolu aktivit tibetské exilové vlády stále přibývá. Indie se těmito kroky snaží vycházet vstříc pekingské vládě. Úřady v Novém Dillí nejdříve dalajlamovi povolily návštěvu  Ladakhu, na samotné hranici s Čínskou lidovou republikou, indická vláda však později dalajlamu varovala, aby byl při své návštěvě ve své kritice vůči Číně opatrný.

Indický ministr zahraničí Nirupama Rao měl navíc údajně dalajlamu a premiéra tibetské exilové vlády, Somdanga Rinpočcheho, telefonicky informovat o pokračujících jednáních mezi Čínou a Indií, a zároveň je požádat o zdrženlivost při výrocích týkajících se Číny.

Úřady v Novém Dillí rovněž zamítly žádost 17. karmapy Gjalwanga Ogjena Trinleje Dordžeho a jeho doprovodu o cestu do Spojených států. Karmapa, v Dharamsale sídlící nejvyšší duchovní tibetské buddhistické školy Kagju, měl odletět do Spojených států na čtrnáctidenní náboženskou cestu, na níž byl pozván Buddhistickým centrem Karma Trijana Dharmačakra v newyorském Woodstocku.

Zamítnutí víza vyvolalo protesty mezi karmapovými stoupenci. Mluvčí Gonpo Tsering se vyjádřil, že se jednalo čistě náboženskou cestu, a že vláda neposkytla jediný důvod, proč byla žádost odmítnuta.

Karmapa žije v indické Dharamsale od té doby, co v lednu roku 2001, ve věku pouhých patnácti let, sem přes Himaláje uprchl z Tibetu. Karmapa je jediným tibetským duchovním, kterého kromě dalajlamy uznala i čínská vláda v již tradičních sporech o pravost rozpoznání reinkarnací mezi Dharmasalou a Pekingem.

Přeloženo podle článku: New delhi restraints dalai lama

Žádné komentáře:

Okomentovat