20. července 2010

Buddhistům vstup zakázán na šanghajské Expo 2010

Indoasijská zpravodajská služba, 19. července 2010

I přes proklamované plány na podporu cestovního ruchu mezi Nepálem a Tibetem, neumožnila čínská vláda skupině buddhistických turistů vstup do země z obavy, že by jejich přítomnost by mohla vyvolat nepokoje v Tibetu. Členové nepálské organizace EIG věnující se pořádatelství obchodních výstav, se chystali navštívit šanghajské Expo 2010. Do Šanghaje se měli z jihonepálského města Lumbini, rodného místa Buddhy, dostat přes Tibet.

Skupina se chystala přivézt „pochodeň míru” zažehnutou v Lumbini a vystavit ji v nepálském pavilonu Expa. Pořadetelé této symbolické akce žádali čínskou vládu o povolení téměř dva měsíce před zahájením výstavy. K činu, který zřejmě nesouvisel s Tibetem, je pravděpodobně motivovalo jejich nepálské vlastenectví, cílem totiž bylo vyvést veřejnost z rozšířeného omylu, že Buddha se narodil v Indii.

Průvod s pochodní byl zakázán právě v době, kdy Čína vynakládá značné úsilí, aby do Tibetu přilákala turisty. Čínské úřady v červenci slavnostně otevřely letiště Gunsa v tibetské prefektuře Ngari, které má zpřístupnit cestu k hinduistickým poutním místům na hoře Kailáš a u jezera Mansarovar, která ročně navštěvují tisíce indických věřících.

Čínské úřady se letos chystají otevřít také letiště Míru v druhém největším tibetském městě Žikace. Nedávno byla s velikou slávou zřízena i přímá autobusová linka mezi Káthmandú a Lhasou. Vzhledem k neochotě čínských úřadů vydávat víza turistům, kteří necestují v rámci organizovaných zájezdů, není ale tato trasa příliš využívána.

Přeloženo podle článku: China blocks Buddha rally to Shanghai Expo

Žádné komentáře:

Okomentovat