4. srpna 2010

Čína odsoudila tibetského ochránce přírody k 5 letům vězení

Peking - Čínský soud odsoudil tibetského ochránce přírody, Rinčchena Samdrupa, který organizoval skupinová čištění lesa a sázení stromů, k pěti letům vězení za podněcování k separatismu.

Samdrup je již třetím členem rodiny odsouzeným k výkonu trestu. Tibetský environmentalista založil v Tibetské autonomní oblasti sdružení na ochranu přírody poblíž provincie S'-čchuan, které spolu s přibližně 1700 místními venkovany pracovalo na znovuvysázení lesa, monitorovalo pytláčení a vydávalo místní časopis. Sdružení spolupracovalo s mezinárodními ekologickými organizacemi a jeho činnost byla uznána i čínskými médii.
Tibetské exilové organizace tvrdí, že se Samdrup dostal do střetu s místními mocenskými zájmy, když obvinil jednoho z policistů z pytlačení.

Jeho obhájce, Sia Ťün, uvedl, že obviněn byl kvůli článku v němž vyjadřuje sympatie dalajlamovi, který měl uveřejnit na svých webových stránkách. Samdrup se k činu nepřiznal, oblastní soud v prefektuře Čamdo ho nicméně obvinil z podněcování k separatismu, a zbavil ho na tři roky veškerých politických práv. Obžalovanému byla vyměřena desetidenní odvolací lhůta.

Koncem loňského roku byl Jigme Namgyal, Samdrupův mladší bratr, kvůli činnosti sdružení odsouzen k 21 měsícům nucených prací za ohrožení státní bezpečnosti. Soud ho obvinil z účasti na vydání tří DVD mapující ekologickou situaci v regionu, vlastnění materiálů týkajících se dalajlamy, podněcování venkovských obyvatel k zasahování do práce úřadů a snahy zaregistrovat sdružení na místním úřadě.

V červnu byl Karma Samdrup, třetí bratr, sběratel starožitných tibetských amuletů z černobílých korálů, odsozen k 15 letům vězení u sin-ťiangského soudu za vykrádání hrobů. Toto obvinění proti němu bylo vzneseno již v roce 1998, tehdy se ale neprokázalo.

Několik tibetských umělců a příslišníků tibetské inteligence bylo v posledních několika měsících zadrženo nebo zmizelo. Podle aktivistů se jedná o nejrozsáhlejší potlačení tibetské kultury a svobody vyjádření v posledních letech.

Přeloženo podle článku: China Jails Tibetan Environmentalist

Žádné komentáře:

Okomentovat