7. srpna 2009

Čína brání právníkům zastupovat Tibeťany

20. července 2009

Úřady odpírají tibetskému filmaři a dvěma mnichům právo na zákonného zástupce - další z případů toho, co bývá popisováno jako tvrdý systematický postup proti nezávislým právníkům.

DHARAMSALA - Čínské orgány brání dvěma právníkům v zastupování tibetského filmaře a dvou tibetských mnichů v rámci širších opatření k ukončení výkonu činnosti „obhájců lidských práv“ v Číně, tvrdí právníci a další zdroje.

V západočínské provincii Sing-chaj oznámili soudní úředníci pekingskému právníkovi Li Tun-jungovi, že mu nebude dovoleno zastupovat tibetského dokumentaristu Dhondupa Wangčhena.

Wangčhen natáčel v rámci svého dokumentu „Nechat strach za sebou“ (Leaving Fear Behind) rozhovory s Tibeťany týkající se jejich politického smýšlení, za což byl v březnu 2008 zatčen a v současné době ho čeká soudní proces v Si-ningu v Čching-chaji.

„Nebude-li Dhondup Wangčhen zastupován právníkem vybraným jeho rodinou, je velmi nepravděpodobné, že se mu dostane spravedlivého soudu či náležité obhajoby“, uvedl Dečhen Pemba, mluvčí organizace Filming for Tibet sídlící v Londýně, která zajistila produkci Wangčhenova dokumentu.

Wangčhenova rodina vyhledala pomoc právníka Liho Tun-junga, když se po roce dozvěděla, kde byl po celou tu dobu zadržován.

Nátlak úřadů

Li Tun-jung, jeden z právníků, kteří loni podepsali prohlášení, že jsou ochotni nabídnout právní pomoc Tibeťanům, se setkal s Wangčhenem jen krátce v Si-ningu. Pod nátlakem čching-chajských a pekingských orgánů se však musel vrátit do hlavního města.

Li Tun-jung se vyjádřil, že čínské úřady pravděpodobně doufají, že si samy zvolí právníky a zajistí tak, že bude Wangčhen krutě potrestán, uvádějí zdroje.

Dečhen Pemba píše v e-mailu z Londýna: „V tuto chvíli se obáváme především toho, že se soud s Dhondupem Wangčhenem bude konat za zavřenými dveřmi a bude na něj uvalen velice tvrdý rozsudek.“

Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch, Reporters Without Borders a Amnesty International žádají Wangčhenovo propuštění. Jeho film, v němž Tibeťané vyjadřují své názory na olympiádu v Pekingu, na dalajlamu a čínskou politiku v Tibetu, byl přeložen do sedmi jazyků a promítán ve více než 30 zemích.

Wangčhenova manželka Lhamo Tso sdělila, že její muž trpí žloutenkou typu B, ve vazbě se mu však nedostává lékařské pomoci.

„Předtím, než mého muže zatkli, netrpěl žádnými vážnými zdravotními potížemi. Může za to špatné zacházení v čínském vězení,“ prohlásila.

Obhájce mnichů zamítnut

Další případ se týká pekingského právníka Li Fang-pchinga, jemuž bylo zabráněno zastupovat dva tibetské mnichy z kláštera Labrang v provincii Gansu, kteří byli zatčeni za účast na politickém protestu.

Mniši, Tsultrim Gyatso a Thebkey Gyatso, byli nedávno odsouzeni na doživotí a k 15 letům vězení za „rozvracení státu“.
Li Fang-pching z pekingské advokátní firmy Žuej-feng, odcestoval do Gansu poté, co si ho najaly rodiny obžalovaných, nebylo mu však umožněno se s vězni setkat.

„Nejenže úřady zamítly mou žádost o setkání s těmito dvěma muži, odmítly dokonce i to, abych se do případu zapojil, řekly mi, že obžalovaní již právníky mají,“ uvedl Li Fang-pching.

„Účinně tak popřeli právo jejich rodin si nezávisle najmout právní zástupce,“ dodal.

Tsultrim Gyatso a Thabkey Gyatso si v současné době odpykávají trest v Krajské státní bezpečnostní centrále v Gansu. Jejich rodiny, kterým nebylo dovoleno je navštívit během vazby, ani nebylo umožněno účastnit se soudu, podaly dvě nezávislé žádosti k Vyššímu lidovému soudu v Gansu, žádající o povolení najmout si nezávislé obhájce.

Tím to nekončí

Zprávy o zákazu činnosti právníků přicházejí současně s nedávnými tvrdými opatřeními vůči pekingským lidskoprávním obhájcům. 17. června zavřeli úředníci z pekingského Výboru pro občanskoprávní záležitosti výzkumné centrum lidskoprávně zaměřené Iniciativy pro transparentnost konstituce.

Týden předtím uveřejnil Pekingský justiční výbor na svých webových stránkách oznámení o zamítnutí licence 53 právníkům, kteří byli na Iniciativu napojeni.

Robbie Barnett, odborník na Tibet z Kolumbijské univerzity v New Yorku, nazval tato opatření „součástí celé řady obranných manévrů vlády ve snaze zamezit činnosti nezávislých právníků.“

Dodal, že bránění právníkům v obhajobě Tibeťanů „se zdá být jen další fází v tomto procesu.“

„Je to ohromné zklamání, protože za posledních pár let souvisely nejlepší zprávy z Číny, co se právních podmínek týče, právě s rozvojem celého tohoto fenoménu pozoruhodně nezávislých právníků.“

Původní zprávodajství pro tibetskou sekci Rádia svobodná Asie: Dolkar, Takla Gyal a Lubey. Vedoucí tibetské sekce: Jigme Ngapo. Anglický přepis: R. Vanderbrink. Editor: Richard Finney.

Žádné komentáře:

Okomentovat