24. srpna 2009

Čína si nedokáže získat důvěru menšin, říká dalajlama

(AFP) - 6. srpna 2009

Ženeva – Čínská politika vůči etnickým menšinám si za posledních 60 let nezískala důvěru a je třeba ji přehodnotit, uvedl ve čtvrtek exilový tibetský duchovní vůdce dalajlama.

„Po 60 letech jejich politika v zásadě selhala ... nepřinesla důvěru,“ sdělil dalajlama novinářům v Ženevě, a dodal, že nadešel čas provést „odborné přednocení stávající politiky“.

Také vyzval čínskou vládu, aby ve své snaze získat si důvěru zaujala komplexnější přístup, namísto pouhých pokusů si podporu menšin koupit.

„Pouhé peníze důvěru a dobrou image Číně nepřinesou. Důvěra je založená na otevřenosti a upřímnosti,“ řekl.

Dodal, že „morální autorita je zcela nezbytná“ dokonce i kdyby se Čína měla stát supervelmocí.

„Celková harmonie je úplným základem,“ řekl.

„Je naší společnou odpovědností nalézt řešení, aniž bychom se rozdělili“, pokračoval.

Peking nezměnil svůj přístup k Tibetu ani po propuknutí loňských protestů v této oblasti a letošních nepokojích etnických Ujgurů v severozápadní provincii Sin-ťiang, které zanechaly nejméně 190 mrtvých, vyjádřil se.

Dalajlama dále uvedl, že ačkoli si je Čína dobře vědoma toho, že neusiluje o nezávislost Tibetu, Peking i přesto neustále šíří toto obvinění za účelem propagandy.

Čínské vedení během dialogu s tibetskými zástupci v roce 2006 otevřeně uznalo, že dalajlama neusiluje o samostatný stát, ale později téhož roku byly útoky na jeho osobu ještě zesíleny, míní tibetský duchovní.

„Nejedná se o problém nepochopení věci, spíše to poukazuje na to, že v té době se jim zrovna hodilo dalajlamu kritizovat,“ popsal situaci tibetský vůdce.

Dalajlama uprchl do Indie před 50 lety poté, co Čína potlačila neúspěšné povstání v Tibetu.

Peking namítá, že dalajlama chce pro Tibet úplnou nezávislost, což on sám označuje za „naprosto neopodstatněné tvrzení,“ a trvá přitom pro svou himalájskou vlast na statutu autonomie v rámci Číny.

Dalajlama také řekl, že navazuje nové kontakty s čínskými intelektuály, zatímco pekingský režim přirovnal k neprostupné zdi.

„Od té doby, co se naše komunikace s čínskou vládou zkomplikovala, usilujeme o navázání vztahů s čínskými intelektuály jak je to jen možné,“ řekl novinářům před zahájením Mezinárodní čínsko-tibetské konference v Ženevě.

Odezva ze strany čínských intelektuálů je vždy „velice pozitivní,“ dodal.

„Podstatné je, že se věci mění. Věřím, že čínská inteligence a čínští lidé uvidí věci racionálněji a v celé jejich šíři … jsem velmi, velmi optimistický,“ zakončil dalajlama.

Přeloženo podle článku: China fails to win minorities' trust: Dalai Lama

Žádné komentáře:

Okomentovat