31. května 2010

Tibetští, indičtí a barmští aktivisté se učí metodám Gándhího satjágrahy


Phayul, 4. května 2010

„Buďme připraveni se stát neposlušnými občany a čelit za to kritice,“ řekl profesor Samdhong Rinpočhe, ministerský předseda tibetské exilové vlády sídlící v Indii. Bývalý akademik a stoupenec Gándhího satjágrahy takto promlouval ke skupině pokojných občanských a politických aktivistů na semináři, který se nedávno konal v Domě míru a dialogu v jedné ze škol tibetské dětské exilové vesničky. „Nemusíme se nutně uchýlit k odporu, ale je nutné abychom porozuměli i té stránce takzvané moderní civilizace, která s sebou přináší mnoho špatného.“

Tento pětidenní seminář na téma nenásilí nazvaný „Porozumění svarádži“ (Gándhího konceptu osobní nezávislosti, tj. schopnosti „vládnout“ především sobě samému a teprve potom druhým) začal 2. dubna 2010 a organizovalo jej sdružení Swaraj Peeth v rámci Gándhího globálního hnutí za svarádž. Hnutí bylo před rokem založeno na konferenci na které se sešlo na sto intelektuálů a odborníků na Gándhího učení a filosofii, a během níž byl Jeho Svatost dalajlama požádán, aby se stal jeho vůdcem.

„Účastníci jsou zkušení aktivisté, angažovaní v náročných projektech jako je například pomoc oblastem kolem řeky Kosi postiženým záplavami v indickém Biháru, barmské hnutí za demokracii, hnutí za práva domorodých kmenů v indické Dantevadě, Gándhího vzdělávací program pro děti, a v neposlední řadě tibetský boj za nezávislost,“ uvedl Tenzin Tsundu, tibetský aktivista a člen organizačního výboru.

„Seminář organizujeme proto, aby se účastníci naučili využívat metod nenásilného odporu, a abychom si ujasnili jaké jsou cíle hnutí a jak jich dosáhnout,“ řekl Rádžív Vora, stoupenec Gándhího učení a předseda sdružení Swaraj Peeth. Rádžív a jeho žena, Niru Vora, se dlouhodobě zabývají přípravou tibetských a barmských aktivistů a předáváním Gándhího principů satjágrahy.

Účastníci semináře si mimo jiné vyslechli učení Šántidévy o soucitu, které přednesl Geše Pema Dordže, bývalý ředitel institutu buddhistických studií Sarah.

Tibetští aktivisté z Nepálu si vyměnili své zkušenosti z protestních akcí, při nichž často dochází k bití a zatýkání zúčastněných.

Seminář „Porozumění svarádži“ byl prvním ze série chystaných akcí, na jejichž konání se na konferenci v roce 2009 usnesli zakládající členové hnutí. Na programu byla též navštěva tibetské komunity včetně škol a klášterů v Dharamsale. Seminář skončil 7. května 2010.

Žádné komentáře:

Okomentovat