5. května 2010

Tibeťané zasažení zemětřesením potřebují naši pomoc!


Ničivé zemětřesení ze dne 14. dubna o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice si v Tibetské autonomní prefektuře Jü-šu oficiálně vyžádalo přes 2 200 obětí na životech. Zranění utrpělo přes 12 000 lidí a na 100 000 jich zůstává bez přístřeší... (více v přiložené zprávě).


Proto občanské sdružení M.O.S.T. vyhlašuje ve spolupráci s o.s. Lungta veřejnou sbírku na pomoc obětem zemětřesení v Jü-šu, číslo účtu 2800064052/2010. I malý příspěvek znamená velkou pomoc.

Pomoci můžete i rozesláním této zprávy mezi své přátele, uveřejněním na webových stránkách či vytištěním letáků a jejich umístěním na veřejných místech.

Děkujeme.

Za občanské sdružení M.O.S.T.

Jana Neboráková, Ing.
koordinátorka projektů

Tisková zpráva:
Tibeťané zasažení zemětřesením potřebují naši pomoc!

Ostrava, 3. 5. 2010: Občanské sdružení M.O.S.T. vyhlašuje veřejnou sbírku, jejíž výtěžek pomůže obětem ničivého zemětřesení v severozápadní Číně.

Ničivé zemětřesení ze dne 14. dubna o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice si v Tibetské autonomní prefektuře Jü-šu oficiálně vyžádalo přes 2 200 obětí na životech. Zranění utrpělo přes 12 000 lidí a na 100 000 jich zůstává bez přístřeší. V této oblasti se zřítilo více než osmdesát procent budov. Starobylé tibetské město Kjegundo bylo z 90% srovnáno se zemí a není jisté, zda bude vůbec obnoveno, nebo jestli se jeho zbylí obyvatelé budou muset přestěhovat na jiné místo. Zcela bylo zničeno i několik klášterů, mezi nimi i klášter Thrangu, významný pro buddhistickou linii Karma-kagjü.

Nejvíce postiženi jsou tímto zemětřesením právě Tibeťané, kteří tvoří 97% místního obyvatelstva. Ústřední čínská vláda zareagovala ihned po katastrofě, do oblasti vyslala na 5 000 vojáků a záchranářů, kteří pomáhali na místě bezprostředně po zemětřesení. Společně s nimi se na záchranných pracích, péči o raněné a na pohřbívání obětí podíleli značnou měrou i buddhističtí mniši z okolních klášterů.

Představený kláštera Gjegu však považuje počty obětí za podhodnocené: „Jenom mniši z našeho kláštera pohřbili téměř 2 000 lidských těl, skutečný počet obětí se může pohybovat mezi 5 – 10 000 lidmi.

Situace v Jü-šu je stále velmi vážná, neboť klimatické podmínky ztěžují záchranářské práce. Postižená oblast leží v průměrné nadmořské výšce 3.500 m.n.m. a záchranné práce byly opakovaně přerušeny kvůli sněhovým bouřím. Teploty v noci klesají hluboko pod bod mrazu, lidé se před zimou a sněhem ukrývají ve stanech. Velké zemětřesení vážně narušilo dopravu, dodávky elektřiny i zdroje pitné vody. Lékaři se stále potýkají s nedostatkem zdravotnického materiálu a na některých místech také chybí základní potraviny, deky a teplé oblečení.

Je smutné, že pro česká média 2 týdny po katastrofě tato událost jako by přestala existovat. Osud obětí zemětřesení však není lhostejný zahraničním organizacím, které již dříve pomáhaly Tibeťanům žijícím v Jü-šu a byly schopny od prvních dnů organizovat účinnou pomoc – sestavit zdravotní týmy přímo na místě a zajistit okamžitý přísun vody, přikrývek, stanů, teplého oblečení a potravin pro všechny bez přístřeší. Evropské i místní organizace založily koalici „Yushu Earthquake Relief Fund“, jejímž cílem není pouze jednorázová humanitární pomoc, ale také dlouhodobější a soustavná pomoc Tibeťanům v postižené oblasti.

Proto vyhlašujeme ve spolupráci s občanským sdružením Lungta veřejnou sbírku na pomoc obětem zemětřesení v Jü-šu, číslo účtu 2800064052/2010. I malý příspěvek znamená velkou pomoc.

Účet veřejné sbírky je transparentní, celý výtěžek bude zaslán na účet „Yushu Earthquake Relief Fund“, který zajistí co nejúčelnější využití získaných peněz. Sbírka je časově omezená do 15. června. Od 16. června bude náš sbírkový účet opět využíván na podporu vzdělávání malých Tibeťanů v severní Indii. Občanské sdružení M.O.S.T. dlouhodobě podporuje tibetské uprchlíky v indickém exilu, mnozí z nich pocházejí z postižené oblasti, podobně jako J. S. 14. dalajlama.

„Pokud Vám není lhostejný osud Tibeťanů, kteří přežili ničivé zemětřesení, můžete jim spolu s námi pomoci,“ říká Sonam Tsering, Tibeťan žijící v Praze.

Duchovní i politický vůdce Tibeťanů v exilu, J. S. 14. dalajlama, vyslovil uznání a poděkování za rychlou pomoc nejen čínským úřadům, ale také všem organizacím, které se snaží Tibeťanům v Jü-šu pomáhat. Při schůzce s novináři v Dharamsále sdělil: „Apeluji na vlády, mezinárodní humanitární organizace a další sdružení, aby využily všech svých možností pro pomoc rodinám, které přežily tuto tragédii a které teď začínají s holýma rukama. Také bych chtěl naplnit přání mnohých lidí v postižené oblasti a poskytnout jim svou přítomností útěchu.“ Čínská vláda bohužel zamítla jeho žádost o krátkou osobní návštěvu své rodné vesnice a také zakázala vstup do oblasti zahraničním médiím.

Podrobné zprávy z místa zemětřesení najdete na těchto odkazech: www.yushuearthquake.com, www.tibet-foundation.org, informovat budeme i na našich webových stránkách www.protibet.org

Žádné komentáře:

Okomentovat