6. července 2009

Čínská vláda odmítla doporučení Rady OSN pro lidská práva

Závazky k ochraně lidských práv ignorovány

Human Rights Watch, 11. června 2009

(Ženeva) – Číně jsou její závazky, vyplývající z Univerzálního periodického přezkumu Radou pro lidská práva, k smíchu, prohlásila dnes organizace Human Rights Watch.

11. června čínská vláda na zasedání Rady pro lidská práva řešící přijetí „Závěrečné zprávy o Číně“, jež je součástí přezkumného procesu každého členského státu, bez výjimky odmítla 70 doporučení členských států OSN týkajících se porušování lidských práv v Číně. Jednalo se o všechna doporučení spojená se svobodou projevu a shromažďování, nezávislostí justice, zárukami pro zaměstnance justice, ochranou obhájců lidských práv, právy etnických menšin, omezením trestu smrti, zrušením převýchovy prací, zákazem mučení, svobodou tisku, účinnými prostředky k eliminaci diskriminace.

Během přezkumného procesu čínská vláda obhajovala svoji politiku lidských práv tvrzeními jako, „V zemi není žádná cenzura.“ a odpověďmi, že čínská vláda by „nikdy nedovolila, aby příslušníci etnických skupin byli mučeni,“ přestože občanská sdružení a mezinárodní organizace disponují rozsáhlou dokumentací právě o takovémto porušování práv.

„V čase zvyšující se represe čínských lidskoprávních zástupců, omezování svobody projevu a pokračujících tvrdých opatřeních v Tibetu, se čínská vláda pokouší vylepšit zprávu o svém stavu lidských práv v přesvědčení, že OSN to nechá být,“ uvedl Juliette de Rivero, ředitel ženevské advokatury při Human Rights Watch. „Jejich prohlášení a zapírání hraničí s fraškou.“

V „závěrečné zprávě“ čínská vláda souhlasila s několika doporučeními, nicméně skoro všechna jsou prohlášení všeobecného rázu, která nezahrnují ani uznání existence porušování práv, ani stanovení nápravy.

Jako člen Rady lidských práv má Čína povinnost „držet se nejvyšší normy podpory a ochrany lidských práv“ (Rezoluce Valného shromáždění OSN 60/251) a „plně s Radou spolupracovat.“

Human Rights Watch a další organizace dnes verbálně vyjádřily Radě svůj kritický postoj vůči stavu lidských práv v Číně a žalostné odpovědi ze strany Číny k jejím doporučením.

„Čína se zpronevěřila své povinnosti zvoleného člena Rady dostát nejvyšší normě podpory a ochrany lidských práv,“ vyjádřil se de Rivero. „Členské státy OSN by neměly dovolit, aby byl přezkumný proces prováděn tímto způsobem, jinak riskují, že celá reforma lidskoprávního aparátu OSN bude bez významu.“

Přeloženo podle: China: Government Rebuffs UN Human Rights Council

Žádné komentáře:

Okomentovat