6. července 2009

Čína komplikuje výběr dalajlamy

United Press International, 7. června

New York – Odborník na Tibet sdělil, že Čína si připravuje pozici, aby mohla ovlivnit výběr příštího dalajlamy, což by mohlo mít za následek dva konkurenty, kteří by si nárokovali tento titul.

Robert Barnet z Kolumbijské univerzity uvedl v nedělním vydání deníku New York Times, že Peking trvá na tom, aby se výběr příštího dalajlamy konal v Tibetu, na území, které kontroluje, což by Tibeťany v exilu z výběru vyloučilo.

Podle deníku, exiloví Tibeťané uvažují o tom, že by provedli výběr sami, což by ale pravděpodobně vedlo k tomu, že by byli dva dalajlamové, jeden v Tibetu a druhý v exilu.

„Je to široký, avšak velice závažný problém bez jasného výsledku nebo řešení kromě jednoho, a tím jsou potíže“, řekl Barnett. „Povede to k výběru dvou dalajlamů a tedy k dlouhodobému konfliktu, pokud Číňané v dohledné době nepřistoupí na nějaké diplomatické řešení.“

Čtyřiasedmdesátiletý dalajlama se k této otázce staví neutrálně, říká, že je otevřen netradičnímu výběru, rovněž je ale přesvědčen, že by tento proces měl být založen na buddhistické víře, bez ohledu na politické důsledky.

Přeloženo podle článku: China complicates selection of Dalai Lama

Žádné komentáře:

Okomentovat