10. července 2008

Tibetská organizace rozšíří žalobu o genocidě proti Číně

Madrid (AFP) -- Tibetská právní organizace ve středu sdělila, že rozšíří žalobu obviňující čínské vedení z genocidy, která je projednávána ve Španělsku.

Dodatek bude představen ve čtvrtek u Nejvyššího španělského soudu, který od června 2006 projednává případ proti sedmi čínským vůdcům, uvedla nevládní protibetská organizace.

Původní žaloba obviňuje čínské velení včetně bývalého prezidenta Jiang Zemina a bývalého předsedu vlády Li Penga, z mučení, ze zločinů proti lidskosti a dále z genocidy, k níž údajně v Tibetu docházelo během 80. let.



"Toto rozšíření žaloby veřejně odsuzuje novou vlnu útlaku, která byla v Tibetu zahájena 10. března 2008 a které dále potvrzuje, že zločiny genocidy jsou nadále páchany proti tibetskému lidu", vyjádřila se protibetská komise ve svém prohlášení.
Nepokoje v Tibetské oblasti propukly 14. března po čtyřech dnech pokojných protestů proti čínské nadvládě.

Tibetská exilová vláda uvedla, že 203 Tibeťanů bylo zabito a přibližně 1000 zraněno při následném čínském tvrdém zásahu. Peking trvá na tom, že zemřel pouze jeden Tibeťan, a na oplátku obviňuje "vzbouřence" ze zabití 21 lidí.

"Rozšíření žaloby též veřejně odsuzuje čínskou manipulaci globální války proti terorismu jako pokus o ospravedlnění a zamaskování zločinů proti lidskosti spáchaných na tibetském lidu", uvádí se v prohlášení.

Komise rovněž odsoudila lhostejný přístup mezinárodního společenství k vyžadování efektivní ochrany lidských práv.

Žaloba byla přijata pod principem "obecné pravomoci", kterou přijala španělská justice v roce 2005 a v rámci níž mohou španělské soudy projednávat případy genocidy a zločinů proti lidskosti kdekoliv se objeví, ať je žalovaný jakékoliv národnosti.

Žalobci obviňují Čínu ze systematického politického a kulturního útlaku v nepřístupné buddhistické himalájské oblasti.

Čína popřela veškerá obvinění z genocidy jako pomluvy a obvinila Madrid z pokusu o vměšování se do správy himalájského regionu.

Tibet je pod nadvládou Číny od roku 1951, rok poté, co Čína vyslala jednotky, aby "osvobodili" oblast.

V jiném případě přední španělský protiteroristický soudce Baltasar Garzon také tvrdě napadl čínský zásah v Tibetu.

"Objevily se zločiny proti lidskosti" proti Tibetu, na něž doposud nebyla "žádná soudní odpověď" ze strany čínských vládních představitelů, sdělil v letní škole na univerzitě v Complutense v San Lorenzu de el Escorial poblíž Madridu.

A vyzval mezinárodní společenství, aby "učinilo za dost této situaci".

Článek byl přeložen ze stránek http://news.yahoo.com/s/afp/20080709/wl_asia_afp/chinatibetoly2008spain