30. července 2008

Autoritářské hry

Čína stupňuje masivní bezpečnostní operaci s cílem zabránit politickým protestům

National Post, Peter Goodspeed (pgoodspeed@nationalpost.com)
12. června, 2008

Včerejší pochod čínské polovojenské policie na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Čínští vůdci nedovolí nikomu zkazit nadcházející oslavu Číny.



Mohla by to být světová sportovní premiéra, ale Čína promění pekingskou olympiádu v největší bezpečnostní operaci v historii.

V Pekingu bude ve službě 100 tisíc policistů během sedmnácti dnů her se 100 tisíci příslušníky čínských ozbrojených sil v záloze, 300 odborníků na útok nukleárními, biologickými a chemickými zbraněmi, letectvo, helikoptéry, válečné loďstvo a 600 tisíc „bezpečnost zajišťujících dobrovolníků“, včetně důchodců, studentů a místních výborů.

Ostřelovači země vzdušných raket jsou již rozmístěni okolo hlavních olympijských stanovišť, jako Národní stadión tzv. „Ptačí hnízdo“ a Národní plavecký stadión tzv. „Vodní kostka“. Bezejmenní ochránci bezpečnosti budou střežit oblohu nad soutěžícími ve vodních sportech poblíž přístavu Qingdao.



Přístup do olympijských prostor bude monitorován bezpečnostními prohlídkami, rentgenovými přístroji, detektory kovu, scannery celého těla, elektornickými čipovými kartami a biometrickými čtečkami ke snímání otisků prstů a duhovky.

Samotné čínské hlavní město je již zapojené do nové rozsáhlé automatizované kontrolní sítě. Tento systém užívá skrytých mikrofonů pro odposlechy rozhovorů v desítkách různých jazyků, přitom snímá davy pomocí softwaru na rozpoznávání tváří, který je napojen na více než 300 tisíc kontrolních kamer, tak výkonných, že jsou schopné odhalit jednotlivé kapky potu na čele člověka.

Asociace bezpečnostního průmyslu (Security Industry Association), mezinárodní obchodní asociace založená v Alexandrii ve státě Virginie, před rokem odhadla, že Čína utratila 6,5 miliard dolarů na důmyslné kontrolní vybavení před olympiádou. Což naprosto převyšuje 1,3 miliard vyčleněných na bezpečnost v Aténách, když se v roce 2004 pořádala olympiáda po propuknutí války v Iráku v roce 2003 a po teroristických útocích 11. září.



Miliardy dolarů byly dále rozházeny na ohromné přestavění Pekingu, aby se předvedla čínská kultura a úspěchy.

„Po 150 či víceleté pauze se Čína zase jednou připravuje na roli úměrnou významu své velikosti, historie a polohy“, prohlásil Frank Ching, hongkongský žurnalista a publicista.

„Na olympiádu je nyní nahlíženo jako na „návrat“ Číny, sloužící jejímu znovuzrození po generacích zahraničního vlivu a domácího útisku.“

A čínští autoritářští vůdci nenechají nikoho, aby jim pokazil jejich oslavu.

Když před sedmi lety vyhráli právo pořádat olympijské hry v roce 2008, slíbili čínští pořadatelé, že zlepší stav lidských práv a životního prostředí, a že se zasadí o otevřenější společnost. Také slíbili, že bude zahraničním reportérům, kteří budou přinášet zprávy o olympijských hrách, dán volný a svobodný přístup do každého koutu a skulinky země.

Ale mezinárodní organizace na obranu lidských práv téměř jednohlasně tvrdí, že podmínky lidských práv v Číně se jako přímý důsledek olympiády ještě zhoršily.

Také se obávají se, že nově zavedené bezpečnostní systémy budou v následujících letech vládou použity proti obyčejným lidem, Číňanům samým.

Čína přenesla tíhu jedné z nejopresivnějších vlád světa na kontrolu i toho nejposlednějšího detailu.

Pod heslem „pokojný Peking,“ vyčistili bezpečnostní síly hlavní město od přistěhovalých dělníků, pouličních prodavačů, prostitutek a žebráků.

Měsíce policie zatýkala, zadržovala a vyhrožovala předním disidentům. Zvýšila telefonní odposlechy a sledování e-mailové pošty, vyčistila internet od útočných webových stránek a blogů a nařídila místním autoritám zabránit veřejným nepokojům.

V Pekingu byli nejznámější disidenti varováni nebo umístěni do domácího vězení, zatímco těm, co žijí mimo hlavní město, bylo řečeno, aby se až do podzimu drželi stranou.

Pravidla pro udělování víz byla v Pekingu zpřísněna a vstup cizincům je během konání olympiády omezen a kontrolován.

Víza pro více vstupů byla též omezena a všichni dlouhodobí cizí rezidenti byli přinuceni se vrátit do zemí svého původu, aby si víza obnovili. Desítkám cizinců podezřelým z napojení na aktivistické organizace bylo jednoduše řečeno, aby odjeli.

Důsledky změn vízové politiky jsou tak zlé, že mnoho hotelů a restaurací v Pekingu hlásí jedny z nejhorších zisků za dlouhé roky. Namísto toho, aby z olympijského zlata profitoval čínský turistický průmysl, je svědkem toho, že bezpečnostní opatření země hrozí potlačit jakékoli skutečné oslavy.

Dokonce i oficiální webová stránka Pekingského olympijského výboru uveřejnila zprávu na uvítanou návštěvníkům her, která obsahuje 57 doporučení jak se chovat.

Vyhláška zahrnuje všechno od opilosti na veřejném prostranství až po nebezpečné politické výroky. Dále varuje: „ Jakékoli nepovolené shromažďování, průvody, protesty nebo odmítnutí přizpůsobit se podléhají administrativnímu potrestání nebo trestnímu stíhání.“ Tentýž seznam také nařizuje návštevníkům her, aby s sebou nepřiváželi předměty, „které poškozují čínskou politiku, ekonomiku, kulturu a morálku.“


Trestní stíhání hrozí komukoliv, kdo by chtěl „zapálit, počmárat, urazit či pošlapat národní vlajku nebo insignie.“

Cizinci, kteří budou pobývat s čínskými občany během olympiády jsou upozorněni, že se musí zaregistrovat na místní policejní stanici během 24 hodin od svého příjezdu.

Nic není ponecháno náhodě.

Čínským sportovním fanouškům byl dokonce poskytnut oficiálně odsouhlasený způsob, jak povzbuzovat sportovce, který vytvořil Úřad čínské komunistické strany pro rozvoj duchovní civilizace a dozor. Fandění se skládá z tleskání, zvednutých palců, bití pěstí do vzduchu a křičení: „Do toho olympiádo, do toho Číno!“



V roce 2001, když Čína soutěžila s Torontem o právo pořádat olympiádu roku 2008, lidé diskutovali o tom, zda můžou hry v Číně sloužit jako katalyzátor ke změně. Teď se obávají kolik škod mohou způsobit.

„Přípravy na olympiádu opravdu měly negativní dopad na některé oblasti lidských práv,“ sdělila Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.

„Pronásledování aktivistů lidských práv úřady pokračuje i nadále, obzvláště těch, kteří propojují pokračující porušování lidských práv s čínským pořádatelstvím olympiády.“

„Až začnou olympijské hry v Pekingu, Čína ukáže světu nejen svou fyzickou sílu, ale i svoji morální ubohost,“ vyjádřil se Jimmy Lai, hongkongských magnát oděvního a mediálního průmyslu, vydávatel novin Apple Daily.

„ To je nevyhnutelné, protože olympiáda je více než jen sportovní událostí, je především vyjádřením lidské touhy po dokonalosti ve všech činnostech.“

Teroristické útoky završují oficiální seznam bezpečnostní otázky her. Pekingští pořadatelé tvrdí, že síly napojené na dalajlamu v exilu a islámští separatisté z regionu Xinjang plánují s externími aktivisty narušení olympijské slavnosti.

„Současná mezinárodní a domácí situace je značně komplikovaná,“ řekl policii tento týden Yang Huanning, náměstek ministra čínské veřejné bezpečnosti.

„S blížícími se olympijskými hrami v Pekingu různé protičínské a nepřátelské síly usilují o to, aby se jakýmikoli prostředky přičinily o výtržnictví a sabotáž a jejich úsilí se nadále stupňuje.“

Čínské úřady tvrdí, že už pěti teroristickým skupinám zmařily plány zaměřené proti olympijským hrám. Ve středu policie v Xinjiangu zastřelila pět lidí, o kterých prohlásila, že byli připraveni vést „svatou válku“ proti čínské etnické většině Han.

I nadále jsou masivní bezpečnostní přípravy v Pekingu zaměřené více na prevenci politických demonstrací než na teroristické útoky.

Kromě hromadného zadržování a soustavného dozoru, zpřísnily čínské bezpečnostní orgány kontrolu na náměstí Nebeského klidu, symbolickém centru čínského hlavního města.

Zahraničním novinářům, kterým byl zprvu přislíben neomezený přístup během olympiády, bylo oznámeno, že nesmí vysílat žádné živé zpravodajství z tohoto náměstí, pokud nejsou držiteli oficiálního vysílacího povolení uděleného těm, kteří se miliony dolarů podíleli na financování olympiády.

A dokonce i oficiálním reportérům byl omezen přístup na náměstí, které je přístupné pouze od 6:00 do 10:00 a poté od 21:00 do 23:00.



Pořadatelé se očividně obávají, že živé mezinárodní přenosy by mohly přitáhnout demonstranty na místo osudového zásahu proti prodemokratickým demonstrantům v roce 1989.

Tato obava se znovu projevila ve čtvrtek, když Čína oznámila, že zahraniční návštěvníci budou mít během olympiády zakázán přístup na půdu Pekingské univerzity, která byla ohniskem studentského aktivismu během protestů na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Anglický originál podle něhož byl tento článek přeložen naleznete zde.