28. března 2008

Rusko podporuje čínskou vládu v otázce Tibetu, výzvu k bojkotu olympijských her prohlašuje za "nepřijatelnou"

The Hindu
Pondělí, 17.března 2008

Moskva (AP): Rusko v pondělí vyjádřilo podporu čínské vládě v souvislosti s násilím v Tibetu, označilo vztahy Číny a dalajlámy za vnitřní záležitosti země a snahy o bojkot olympijských her v Pekingu za „nepřijatelné“.

,,Doufáme, že čínské úřady přijmou všechna nezbytná opatření vedoucí k zastavení nelegální činnosti a postarají se o nejrychlejší možnou normalizaci situace“, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí ve své tiskové zprávě k situaci v Tibetu.

,,Rusko opětovně prohlásilo, že na Tibet pohlíží jako na nezcizitelnou část Číny a považuje řešení vztahů s dalajlámou za vnitřní záležitost Čínské lidové republiky“, uvádí se v prohlášení.

Rusko a Čína mají pevná politická pouta a podporovují navzájem svou územní celistvost navzdory separatistickým hnutím v obou zemích.

Ruské Ministerstvo zahraničí varovalo proti bojkotu srpnových olympijských her v Pekingu.

,,Chtěli bychom zdůraznit, že snahy o zpolitizování letošního pořádání letních olympijských v Číně jsou nepřijatelné“, sdělilo. Rusko si je ,,jisté, že čínská strana zajistí nejvyšší možnou úroveň organizace her včetně řešení otázky bezpečnosti sportovců a návštěvníků“.

Spojené Státy bojkotovaly olympiádu v Moskvě v roce 1980.

Čína a Rusko společně vyjádřily své znepokojení nad dominantním postavením Spojených Států v celosvětovém dění. Čína se přitom od rozpadu Sovětského bloku stala předním odběratelem ruských výrobců zbraní. V roce 2001 podepsalo Rusko s Čínou dohodu o spolupráci, která potvrdila ruskou podporu čínské územní celistvosti.

Moskva zamítla dalajlámovy žádosti o vízum nejméně třikrát od jeho poslední návštěvy v roce 1994 a v roce 2004 mu umožnila vstup do země k návštěvě ruského centra početné buddhistické komunity za podmínky, že se zdrží jakýchkoli politických setkání.

Přeloženo podle: http://www.hindu.com/thehindu/holnus/000200803171760.htm