25. listopadu 2009

Paldän Gjaccho se chystá do Prahy na českou premiéru dokumentárního filmu Oheň pod sněhem

TATO AKCE BYLA ZRUŠENA KVŮLI PROBLÉMŮM SPOJENÝM S UDĚLENÝM VÍZA NAŠEMU HOSTOVI. DĚKUJEME ZA VÁŠ ZÁJEM A POMOC A TĚŠÍME SE NA SPOLUPRÁCI PŘI DALŠÍCH AKCÍCH.

Paldan Gjaccho, autor knihy Oheň pod sněhem, která vyšla i v češtině (v nakladatelství Volvox Globator v roce 1998), se chystá navštívit Evropu u příležitosti premiéry dokumentárního filmu natočeného podle jeho knihy.

Film se bude promítat v Praze 9. prosince 2009.

Pokud se chcete na promítání dokumentu a návštěvě Paldana Gjaccha v ČR jakkoliv podílet, kontaktujte nás. (viz "Jak můžete pomoci?" níže.)

Máte-li zájem o bližší informace, kontaktujte tibetcesky@gmail.com.


Paldän Gjaccho
se narodil v Tibetu v roce 1933. Ve svých 18ti letech se stal ordinovaným mnichem v klášteře Drepung. V roce 1959 byl spolu s tisícovkami dalších Tibeťanů zatčen čínskou komunistickou armádou. Za “trestné činy” účasti na pokojném protestu a odmítnutí se zříci svého učitele byl odsouzen k nuceným pracem a dalších 33 let strávil ve vězení. Hladověl, byl podroben různým formám mučení, které ho měly donutit přijmout komunistickou ideologii. Za čínské okupace byl svědkem devastace svého národa a kultury, vysídlovaní, věznění a zabíjení svých učitelů, přátel a rodiny.
Paldän byl propuštěn z neslavně proslulého lhasského vězení Drapči v roce 1992. Krátce poté podnikl nebezpečnou cestu pěšky do Indie. Paldän Gjaccho je druhým nejdéle vězněným politickým vězněm v Tibetu. Od roku 1992 zasvětil Päldan svůj život uveřejňování brutality čínských okupantů, zvláště při zacházení s politickými vězni. Paldän cestuje a promlouvá k lidem po celém světě. V roce 1995 svědčil v Ženevě před Komisí pro lidská práva OSN, jako svědek vypovídal take před americkým Kongresem o porušování lidských práv a násilí, kterým prošel. Splnil se mu tak sen, že jednoho dne se svět dozví o čínských mučících technikách a podmínkách vězňů v Tibetu. Přes všechny útrapy zůstala Paldänova mysl nezlomná. To, že k Číňanům necítí nenávist připisuje své buddhistické praxi a zákonistem karmy.

Oheň pod sněhem
Svědectví tibetského vězně


Na radu Jeho Svatosti dalajlamy, který je autorem předmluvy, napsal Paldän Gjaccho o svém životě knihu. Jedná se o unikátní výpověd o lidském utrpení na pozadí brutálního ničení tradic a kultury Tibetu za čínské invaze a okupace. Ve své výpovědi Paldän popisuje čínský penitenciární systém a kruté mučení, kterým prošel on a jeho spoluvězni. Paldänův příběh, stejně jako příběh mnoha dalších Tibeťanů, je ukázkou síly lidského ducha tváří v tvář nepředstavitelnému utrpení.

Kniha byla v roce 1997 přeložena do angličtiny a v roce 1998 ji vydalo nakladelství Volvox Globator i v češkém jazyce.


Oheň pod sněhem: mysl tibetského mnicha, nezlomená 33 lety mučení
režie: Makoto Sasa

Na základě knihy Oheň pod sněhem byl v roce 2008 natočen stejnojmenný dokumentární film. Snímek přibližuje Paldänovy vzpomínky z minulosti a jejich vliv na jeho současný život aktivisty v exilu. I přes dalajlamův požadavek pouhé autonomie pro Tibet, existuje mezi Tibeťany početná skupina těch, kteří pro svou zemi požadují úplnou nezávislost. V rozhovorech s Paldänem je divákovi přiblížena pluralita politických názorů tibetské exilové komunity. V roce 2008 držel Paldän hladovku na protest proti konání olympijských her v Pekingu a ve snaze přilákat pozornost médií k porušování lidských práv v Tibetu. Setkání s viceprezidentem olympijského výboru, který se snaží vyjednat ukončení protestu, odhaluje zákulisní politiku olympijských her. Hladovkáři naráží na krutou realitu, ekonomické zájmy mají před lidskými právy přednost. I přes tvrdé životní zkoušky zůstává seštasedmdesátiletý Paldän nezlomný a je tak inspirací lidem po celém světě.




"Oheň pod sněhem: mysl tibetského mnicha, nezlomená 33 lety mučení" - ukázka z filmu



Jak můžete pomoci?

• sponzorským darem
• poskytnutím prostoru ke konání akce
• zajištěním či částečnou výpomocí s propagací akce
• přeložením titulek
• věnováním auta a řidiče či přivezením a odvezením Paldäna Gjaccha z Vídně do Prahy, atd.

Odkazy

Oficiální stránky filmu (v angličtině).

Žádné komentáře:

Okomentovat