10. dubna 2009

Dalajlama děkuje Indii, domovu po dobu 50ti let

Zveřejněno: středa, 1. dubna 2009

Nové Dillí, Indie, 1. dubna 2009 (autor Namgyal Kunga, phayul.com) - U příležitosti 50. výročí od doby svého příchodu do Indie navštívil Jeho Svatost dalajlama různá náboženská místa v hlavním městě Indie a pomodlil se s příslušníky jiných nábožentsví a vyznání. 31. březen je od doby, co dalajlama vkročil na indickou půdu, připomínán tibetskou exilovou vládou jako “Den poděkování Indii”.

Třiasedmdesátiletý tibetský duchovní vůdce tvrdí, že podpora náboženské harmonie mezi různými vyznáními je jedním ze tří závazků jeho života.

Dalajlama hovořil na tiskové konferenci s reportéry různých národních i mezinárodních médií. Vyzval je, aby navštívili nepokojné himalájské oblasti, a sami se tak přesvědčili o tamější situaci. Dále prohlásil, že pokud nezaujaté zpravodajství přinese zprávy o tom, že Tibeťané jsou pod čínskou nadvládou v Tibetu skutečně spokojení, vzdá se svého požadavku o širší autonomii. “Pokud opravdu uvidíte, že situace v Tibetu je dobrá, našeho úsilí zanecháme.”

Jeho Svatost se později v rámci “Dne poděkování Indii” zúčastnil setkání s Federací indických obchodních a průmyslových komor (FICCI). Tisíce lidí se shromáždily, aby si poslechli tibetského duchovního vůdce, který sám sebe s oblibou nazývá prostým buddhistickým mnichem. Hlavním hostem byl Shri Rabi Ray, bývalý mluvčí Dolní sněmovny a ministr odborů. Dále se zúčastnili Dr. N. K. Trikha, koordinátor přední indické Skupiny pro tibetské otázky, Kalon Tripa Samdhong Rinpočhe a Kalon Tempa Tsering.

Při svém projevu na setkání řekl dalajlama o Indii: “Náš vztah přirovnávám ke vztahu mezi guruem (učitelem) a chelou (žákem) a tak někdy žertovně říkám svým indickým přátelům, že když chela čelí těžkostem, guru má více odpovědnosti se starat. A tak si po 50-ti leté zkušenosti myslím, že guru se o nás opravdu vážně a upřímně stará.”

“Děkuji”, pronesl dalajlama na závěr se sepjatými dlaněmi.

V exkluzivním rozhovoru, který byl vysílán indickou národní televizí Doordarshan, tibetský duchovní vůdce řekl, že Indie by měla hrát aktivnější roli v šíření poselství míru a nenásilí, které má tradičně kořeny v indické kultuře.

Setkání skončilo promítáním hudebního videa vydaného Tibetským institutem hereckých umění jako poděkování indické vládě a lidu.

Přeloženo podle článku: Dalai Lama Thanks India as Home For 50 Years

Žádné komentáře:

Okomentovat