27. února 2009

Tibetský mnich se na protest podpálil, čínská policie ho zastřelila

K okamžitému zveřejnění, 27. února, 2009

Hong Kong - Tibetský mnich byl dnes zastřelen čínskou policií poté, co se ve 13:40 pekingského času podpálil ve městě Ngaba (čínsky A-pa) ve východním Tibetu. Podle svědků události, asi dvacetiletý mnich Tape z kláštera Kirti, vykřikoval politická hesla a nesl po domácku vyrobenou tibetskou vlajku s obrázkem dalajlamy, pak se na křižovatce u hlavního tržiště zapálil. Podle výpovědí očitých svědků policie na hořícího mnicha třikrát vystřelila. Nejméně jedna kulka mnicha zasáhla. Jeho tělo bylo téměř okamžitě odklizeno, zda incident přežil není známo.

"To, že se byl mladý mnich dohnán až k tomu, že se na protest podpálil je důkazem, že čínská represe v Tibetu žene Tibeťany až na samý okraj", vyjádřila se Lhadon Tethong, výkonná ředitelka organizace Studenti za svobodný Tibet (SFT). "Takovýto zoufalý čin je projevem silné frustrace a bolesti, kterou šichni Tibeťané cítí po necelém roce nemilosrdného a cíleného útlaku a po 50 letech čínské nadvlády."

Zprávy z kláštera Kirti uvádějí, že protest mnicha přišel krátce poté, co bylo asi tisícovce mnichů včetně Tapeho, zakázáno vstupit do hlavní budovy kláštera, aby se třetí den tibetského Nového roku Losaru účastnili motliteb. Poté co jim byl přístup znemožněn, mniši se posadili před budovou a začínali se modlit, zatímco se je starší mniši snažili omlouvat a rozháněli je. Mniši je uposlechli a a vrátili se do svých pokojů. Krátce poté, mnich Tape vyšel z kláštera, když byl na ulici vytáhl vlajku a vydal se směrem k nedalekému tržišti.

Desítky Tibeťanů z Ngaby a jejích přilehlých oblastí byli loni zabiti a mnoho dalších zmizelo nebo bylo uvězněno při šíření protestů Tibetem. Fotky Tibeťanů zastřelených v Ngabě byly jedny z mála důkazů obětí těchto protestů o nichž se dozvědel celý svět. Po protestech byli mniši z kláštera Kirti vystaveni nejkrajnějším způsobům mučení, špatnému zacházení a byli čínskými orgány zastrašováni. Celá oblast je od té doby uzavřena a během posledních měsíců byl cizincům přístup do Ngaby zakázán.

Článek přeložen podle tiskové zprávy organizace Studenti za svobodný Tibet (SFT).

Foto: Již v dubnu roku 1998 se na protest proti nedostatku pozornosti a pomoci mezinárodního společenství vůči utrpení v Tibetu upálil tibetských mnich Thupten Ngodup.

Žádné komentáře:

Okomentovat