19. dubna 2008

Čínská studentka v USA obětí konfliktu

International Herald Tribune, 17. dubna 2008
Shaila Dewan

Durham, Severní Karolína | Minulý týden, v den, kdy byla olympijská pochodeň na své štafetě v San Francisku, Grace Wang, čínská studentka prvního ročníku na univerzitě Duke, vyšla z jídelny, aby vyhledala hrstku studentů, kteří se shromáždili pro protibetskou vigílii, která byla konfrontována mnohem větší pročínskou protidemonstrací.

Wang, která má přátele mezi oběma stranami se pokusila přimět obě skupiny k dialogu, sdělili účastníci protestů. Snažila se zprostředkovat co sama nazvala "neutrální půdou" a žádala po hlavních organizátorech obou skupin, aby se setkali a společně jednali a hledali kompromisy. Souhlasila s tím, že napíše na záda jednoho ze studentů "Osvoboďte Tibet, zachraňte Tibet" ( "Free Tibet, Save Tibet"), pouze pokud půjde a promluví s pročínskými demonstranty. Na jednom snímku je vyfocena, jak přichází k šiku čínských vlajek a transparentů, s rukama nad hlavou naznačujícíma "timeout".

Ale potenciální zprostředkovatelka dialogu zůstala bez povšimnutí. Vzhledem k čínské zlosti podnícené několikerými přerušeními olympijské štafety a kritikou pekingské politiky v Tibetu, co bylo kdysi oblíbenou záležitostí univerzitních kampusů se stalo nebezpečným podnětem konfliktů, jak měla Wang velice brzy zjistit.

Den poté se její fotka objevila na internetovém fóru pro čínské studenty se slovy "vlastizrádce", nápisem v čínštině přes celé její čelo. Celé čínské jméno Wang, číslo občanského průkazu a její bydliště byly zveřejněny včetně popisu cesty k bytu jejích rodičů v Qingdao, čínském přístavním městě.

Okořeněné o nehezké drby a zmanipulované fotografie, příběh mladé ženy, která se údajně postavila na stranu Tibetu se rychle rozšířil po nejnavštěvovanějších čínských webových stránkách, na každé vyvolal stovky až tisíce vzteklých, hanlivých příspěvků, některé dokonce uváděly, že dvacetiletá Wang bude spálena v oleji.

Někdo uveřejnil fotografii údajného kbelíku fekálií vyprázdněného před dveře bytu jejích rodičů, kteří se v současné době ukrývají.

"Pokud se vrátíš do Číny, tvé tělo bude rozsekáno na tisíc kusů", poslal někdo Wang emailem. "Zavolej hledače lidského masa!", vyhrožoval někdo na internetu výzvou k fyzickému činu namísto virtuálního.

Při středečním rozhovoru Wang sdělila, že je zbytečně urážena.

"Pokud jsou vlastizrádci lidé, kteří chtějí Čínu poškodit, nejsem jednou z nich", vyjádřila se. "Jsou to ti, kdo na mě tak krutě útočí, kdo zraňuje čínskou reputaci mnohem více."

A dodala: "Sami nevědí, co se myslí slovy 'milovat Čínu.'. Není to zbavování ostatních práva se vyjádřit, není to ani požadování po mě nebo ostatních, aby zmlkli."

V roce 2006 byla v pochvalném článku v novinách svého rodného města Qingdao Wang popsána jako ta o níž se věří, že se "zrodila pro politiku".

Wang řekla, že píše poezii v klasické čínštině, hraje na tradiční strunný nástroj guzheng a účastní se panelových diskuzí o demokracii v Číně.

Vyjádřila se, že není pro nezávislost Tibetu, ale domnívá se, že problémy by se mohly snížit pokud by si obě strany lépe rozuměly.

Od té doby, co propukly nepokoje v Tibetu v minulém měsíci, univerzity jako Cornell, Washington, Kalifornie a Irvine zaznamenaly vlnu čínských protidemonstrací.

Když se Wang setkala s demonstranty minulý týden, čínští studenti čekali, že se k nim připojí řekla. Ale ona váhala.
"Byly skutečně v šoku z toho, že jsem se rozhodovala, protože čínská strana si myslela, že bych se neměla vůbec váhat.

"Nakonec jsem se rozhodla nebýt na straně ani jedné ze skupin, protože mi připadaly příliš extrémní."

Daniel Cordero, člen Koalice za lidská práva na univerzitě Duke a organizátor protibetské vigílie sdělil, že zrovna rozdával letáky, když Wang přišla a poukázala na protidemonstraci.

"Řekla: 'Proč se zaměřujete na studenty na univerzitě, pojďte a diskutujte s těmito lidmi,' uvedl Daniel. "A já jsem si myslel, 'No tak, vážně, to přece ničemu nepomůže' ".

Některé snahy Wang o zprostředkování dialogu se setkaly s urážkami a obscénostmi ze strany čínských studentů.
"Stála si na svém, je to odvážná dívka", řekl Adam Weiss, student na jehož záda Wang napsala "Free Tibet".

"Přestože má teď na triku 200 vlastenců, kteří ji nadávají, označují ji za vlastizrádkyni a dokonce vyhrožují, že ji zabijí."

Na příkaz Wang, Adam nakonec mluvil s některými Číňany a dospěly jsme k závěru, "že bychom mohli najít kompromis a říct, že všichni chceme lidská práva pro všechny Číňany a zvláště pro Tibeťany."

Přeloženo podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/17/america/student.php