17. února 2010

Kampaň Vlajka pro Tibet 2010

Opět se blíží 10. březen a s ním již tradiční celosvětová akce Vlajka pro Tibet, která vznikla v polovině 90. let v západní Evropě jako připomínka násilného potlačení tibetského povstání ve Lhase v roce 1959. Brutální zásah čínské armády nepřežilo na 87 tisíc Tibeťanů. Je to již 51 let a Tibet zůstává i dnes jedním z bolavých témat současného světa.

V roce 1996 se ke kampani připojila první čtyři města v České republice, od té doby účast každým rokem stoupá. V roce 2009 vyvěsilo 10. března tibetskou vlajku už téměř 350 radnic.

Zde naleznete seznam měst, městských částí, obcí a krajů, které se 10. března 2010 k akci připojí.

Pokud místo Vašeho bydliště na seznamu není, můžete své zvolené zástupce o vyvěšení tibetské vlajky požádat. Vzor žádosti zde.

Seznam měst, městských částí, magistrátů, obcí a krajů z celé České republiky, které se v letech 1996 - 2010 zde.

VÍTE JAKÝ NÁZOR ZASTÁVAJÍ VAŠI ZVOLENÍ ZÁSTUPCI? NE? KONTAKTUJTE JE!

V Hranicích vlajka pro Tibet viset bude, v Přerově ne
Obchodní vztahy s Čínou mají přednost

„Radní mají na tuto věc pořád stejný názor – vlajku pro Tibet nevyvěšovat,“ shrnul přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Podle něj se žádná diskuse na jednání nerozvířila. Někteří politici ale přesto mimo zápis přiznali, že obchodní spolupráce s Čínou je pro Přerov důležitější, než otázka lidských práv. (Zdroj: Hranický deník)


Na kraji vyvěsí vlajku pro Tibet jenom vicehejtman Vladimír Derner

"Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje na svém jednání zamítlo návrh vicehejtmana Vladimíra Dernera, který prosazuje účast kraje na akci Vlajka pro Tibet. Ta připadá na 10. března, kdy se tisíce obcí, měst a organizací připojují k připomenutí krvavě potlačeného tibetského povstání proti čínské okupaci. Derner projevil zklamání nad výsledkem hlasování v zastupitelstvu, kdy pro zvedlo ruku pouhých patnáct členů, osm jich tedy chybělo k dosažení potřebné nadpoloviční většiny." (Zdroj: Public 24)


PROSÍME, PODPOŘTE VLAJKU PRO TIBET, KONTAKTUJTE VAŠE ZVOLENÉ ZÁSTUPCE A POŽÁDEJTE JE O VYVĚŠENÍ. Vzor žádosti zde.

Stránky kampaně Vlajka pro Tibet na Facebooku, kde můžete sledovat aktualizované zprávy o vývoji kampaně atd.

Festival ProTibet 2010



Občanské sdružení M.O.S.T. pořádá již devátý ročník Festivalu ProTibet.

Kulturní akce letošního ročníku se budou konat v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, Olomouci a Praze.

Festival chce přiblížit obyvatelům České republiky himalájskou kulturu a život Tibeťanů v exilu a také nabídnout konkrétní pomoc Tibeťanům.

Program v jednotlivých městech naleznete na stránkách sdružení M.O.S.T.

Stránky akce Festival ProTibet 2010 na Facebooku.

Dharma English v Potale

Pokud se zajímáte o buddhismus a chcete si zlepšit angličtinu (zejména slovní zásobu) tak, abyste v ní mohli číst texty, poslouchat učení, případně překládat, mohly by vám být užitečné lekce Dharma English v Potale.

Budeme číst jednodušší texty (např. od Jeho Svatosti dalajlamy určené širší veřejnosti) a později i ty složitější (přepisy učení), poslouchat nahrávky učení, diskutovat o jejich smyslu a hledat pro ně pěkná a výstižná česká slova.

Předpokládá se znalost angličtiny na úrovni intermediate (všechny slovesné časy, běžná slovní zásoba - případné gramatické vsuvky jsou možné, ale neměly by být tím hlavním).


Výuka bude probíhat vždy ve čtvrtek od 17:30 nebo dle dohody přihlášených na adrese Centrum Potala – Himálajské centrum, Horovo nám. 3, Praha 8

Začínáme ve čtvrtek 4. 3. 2010 od 17:30 do 19:00 hod.

1 lekce = 2 x 45 min. Cena kurzu (březen – červen 2010) cca 2500,- až 3500,- Kč podle počtu přihlášených.

Lektorka Markéta Bartošová nejprve studovala češtinu a základy společenských věd, po ročním pobytu na Novém Zélandu začala učit angličtinu. Rok 2008 a část roku 2009 strávila v Indii (Dharamsala, Ladak) a v Nepálu (klášter Kopan) a vrátila se jako buddhistka.

V současnosti vyučuje angličtinu v jazykové škole, překládá pro Foundation for the Preservation of Mahayana Tradition a studuje korespondenční kurz Foundation of Buddhist Thought.

Přihlášky s vaším mailem a telefonem zasílejte prosím na adresu potala@potala.cz , jako předmět zprávy uveďte Dharma English, nebo prostřednictvím sms na 775 156 886, nebo vyplňte formulář níže.

Více informací naleznete na stránkách Potaly.